„Hírek

Karácsony és a kormány megint összecsattant a hajléktalankórház bezárása miatt

31/03/2021 16:19

| Szerző: Klubrádió

Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter nyílt levélben válaszolt Karácsony Gergelynek a Szabolcs utcai hajléktalankórház bezárása ügyében. A főpolgármester a Facebook-oldalán reagált – "újra szólok: a kórház nem megy sehova addig, amíg a kormány nem ajánl alkalmas és méltó elhelyezést a mostani ingatlan helyett".

Folytatódik a Szabolcs utcai kórház megszüntetése körüli szópárbaj. Az ügy előzménye, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) egyoldalúan felmondta a bérleti szerződést a Fővárosi Önkormányzattal a Szabolcs utcai hajléktalankórház működtetésével kapcsolatban. Karácsony Gergely, főpolgármester Facebook-oldalán erősen bírálta a kormány döntését, és kiállt a kórház megmentéséért. Karácsony reakcióira nyílt levélben reagált Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélkül miniszter. 

Forrás: kormany.hu
 

Válaszlevelében Mager Andrea azt írta, hogy a „kialakult helyzetre” tekintettel június 30-ig a Szabolcs utcai ingatlanban maradhat a fővárosi hajléktalankórház, ha Karácsony Gergely ezt hivatalosan, írásban külön is igényli.

A kormány döntésének indokaként azt hozta fel, hogy "az épületek többsége hosszú idő óta használaton kívül áll, állapotuk leromlott, így az épületek felújítása szükségessé vált".

Mager cáfolta a hírt, miszerint az OGYÉI költözne a Szabolcs utcai  épületbe: "A Kormány döntése alapján a megújult, korszerű épületegyüttesbe a jövőben is egészségügyi intézmények kerülnek majd, azonban nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet költözne a Szabolcs utcai ingatlan-komplexum azon épületébe, amiben a hajléktalan ellátóhely található. Az OGYEI egy jelenleg üresen, felújítás alatt álló épületbe költözik majd."

Bírálta Karácsonyt, illetve a Fővárosi Önkormányzatot, mint írta, "az elmúlt háromnegyed évben a levelezésen kívül saját hatáskörében érdemi lépéseket nem tett a helyzet megoldása érdekében", és "Budapest Főváros Önkormányzatának az értesítéstől számítva mintegy 9 hónap állt rendelkezésére, hogy az ingatlanban folytatott egészségügyi szolgáltatás ellátását más módon szervezze meg, de nem tették" - folytatta. 

A tárca nélküli miniszter mindezt úgy summázta, hogy az embertelenséggel, érzéketlenséggel vádolt állam önszántából, egyoldalú vállalással jelenleg is biztosítja a hajléktalan-ellátó működését, miközben a főpolgármester valódi lépéseket továbbra sem tesz.

A levél teljes terjedelmében itt olvasható:

MAGER ANDREA MINISZTER ASSZONY VÁLASZLEVELE KARÁCSONY GERGELY FŐPOLGÁRMESTER ÚR RÉSZÉRE:
„Tisztelt Főpolgármester Úr!

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (továbbiakban: MNV Zrt.) 2020. június 2-án értesítette a Fővárosi Önkormányzatot arról, hogy a Szabolcs utcai kórház néven ismertté vált (Vágány utca 2-6 szám alatt található), több épületből álló ingatlan-együttes állami célú feladatok ellátása érdekében történő hasznosítását készíti elő. Az ingatlan-együttes egységes hasznosítását az indokolja, hogy - amint az Ön előtt is nyilvánvalóan ismert – az épületek többsége hosszú idő óta használaton kívül áll, állapotuk leromlott, így az épületek felújítása szükségessé vált.

A Kormány döntése alapján a megújult, korszerű épületegyüttesbe a jövőben is egészségügyi intézmények kerülnek majd, azonban nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet költözne a Szabolcs utcai ingatlan-komplexum azon épületébe, amiben a hajléktalan ellátóhely található. Az OGYEI egy jelenleg üresen, felújítás alatt álló épületbe költözik majd.

Ismételten fel kell hívnom a figyelmét arra is, hogy az MNV Zrt. már 9 hónappal ezelőtt, 3 hónappal a tényleges felmondási idő kezdete előtt jelezte Önnek, hogy a bérleti jogviszony megszűnik. Legutóbbi levelében Ön a tomboló járványra hivatkozik, miközben a bérleti jogviszony megszüntetéséről bőven abban az időszakban értesült, amikor véget ért a járvány első hulláma és megszűnt a veszélyhelyzet. Ön az együttműködés hiányával is vádolja a Kormányt, miközben az elmúlt háromnegyed évben a levelezésen kívül saját hatáskörében érdemi lépéseket nem tett a helyzet megoldása érdekében. Budapest Főváros Önkormányzatának tehát az értesítéstől számítva mintegy 9 hónap állt rendelkezésére, hogy az ingatlanban folytatott egészségügyi szolgáltatás ellátását más módon szervezze meg, de nem tették.

Ezúton szeretném emlékeztetni arra is, hogy Ön 2021. január 7-én kelt levelében azzal a kéréssel fordult hozzám: látok-e lehetőséget arra, hogy az MNV Zrt. a jelenlegi bérleti jogviszonyt fenntartsa vagy új bérleti szerződést kössön, esetleg új ingatlant biztosítson a hajléktalan ellátónak. Az MNV Zrt. 2021. februárjában - különös tekintettel a járványhelyzetre és a téli időszakra – felajánlott egy új, 2021. április 30-ig tartó bérleti szerződést. Az MNV Zrt. az általa aláírt szerződést elküldte a Fővárosnak, azonban erre az ajánlatra Öntől a mai napig nem érkezett válasz. Így elmondható, hogy az embertelenséggel, és érzéketlenséggel vádolt állam önszántából, egyoldalú vállalással jelenleg is biztosítja a hajléktalan ellátó működését, miközben Ön valódi lépéseket továbbra sem tesz.

Tekintettel a kialakult helyzetre, amennyiben Főpolgármester Úr hivatalosan, írásban jelzi felém az igényét, akkor biztosíthatom, hogy a hajléktalan ellátó 2021. június 30-ig az ingatlanban maradjon. 2021. június 30-án több, mint egy éve lesz, hogy az MNV Zrt. értesítette Főpolgármester Urat, hogy intézkednie kell az ügyben. Nem feltételezhetem, hogy ennyi idő nem elégséges arra, hogy egy Önnek ennyire fontos helyzetet megoldjon.

Tisztelettel,

Mager Andrea” 

(Forrás: kormany.hu)

 

 
Forrás: Facebook
 

Karácsony Gergely a Facebookon reagált Mager levelére.

"A nemzeti vagyonért felelős miniszter mai válasza telis-tele van csúsztatásokkal." - kezdte Facebook-bejegyzését, majd így folytatta: "A nemzeti vagyonért felelős miniszter júniusig ad 'haladékot' a hajléktalan kórház kiköltöztetésére. Én pedig , amíg a járványhelyzet bármely ellátottra bármiféle veszélyt jelent. Nem megy sehova addig, amíg a kormány nem ajánl alkalmas és méltó elhelyezést a mostani ingatlan helyett. Ez a kormány dolga és felelőssége, hiszen a fővárosnak, miután a kormány 2010 után elvette a kórházakat, nincs a célnak megfelelő ingatlana, ennyi idő alatt nem is lehet ilyet létrehozni", és "Engem baromira nem érdekel, miféle „költségvetési szervet” akar a kormány a kórház helyére költöztetni". 

A politikus kitért az épület állagát ért minősítésre is: "Alább megtekinthető a kórházban néhány napja készült felvétel, amely bemutatja a kórház állapotát, helyzetét, mert a kormány egyes körei azt a hazug állítást tették, mintha a kórházban nem lennének biztosítva a gyógyítás méltó körülményei. Ezügyben elég, ha mindenki a szemének hisz."