„Klubrádió
A lényeg

Karácsony bejelentette: ingyenes lesz a tömegközlekedés a 14 éven aluliaknak Budapesten

26/08/2021 14:23

| Szerző: Klubrádió

Ingyenes lesz a közösségi közlekedés a 14 éven aluliaknak Budapesten – közölte Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön. Arról is beszámolt, hogy gyorsítják a felújításokat a Blahán, és várhatóan 2022 végére kész lesznek.

Karácsony Gergely fővárosi intézkedéseket jelent be a nap folyamán, de néhány részletet már megosztott. Eddig azt lehet tudni, hogy

  • ingyenes lesz a közösségi közlekedés a 14 év alattiaknak;
  • gyorsítják a felújításokat a Blahán, összehangolt lesz az építkezés a rakparton;
  • alternatív útvonalakat nyitnak a belvárosban;
  • módosítások lesznek a Nagykörúton az autós forgalom érdekében;
  • lámpaprogram indul az autós közlekedés javítására.

A főpolgármester délután élő videóban részletezte a bejelentéseket. Ahogy a Telex összefoglalja, a többi között elmondta: már szeptembertől ingyenes lehet a közösségi közlekedés a 14 éven alattiaknak; ezzel is vissza akarják csalogatni az utasokat a közösségi közlekedésbe, mert járványügyi szempontból biztonságos tömegközlekedni.

Gyorsítják a felújításokat a Blaha Lujza téren, 2022 végére készülnek el a tervek szerint, szeptemberben viszont már visszaadnák a Rákóczi utat az autósoknak. Ehhez kapcsolódik: a Pesti alsó rakpart felújítását a Lánchídtól délre csak azután kezdik meg, hogy a Blaha elkészült.

Azt is elmondta, hogy alternatív útvonalakat nyitnak a belvárosban, a Dohány és Wesselényit például már megnyitották, ahogy a Honvéd-Nádor utcát is a Bajcsy tehermentesítésére.

Módosítások lesznek a Nagykörúton az autós forgalom érdekében: például visszaállítják az eredeti kétszer két sávot a Corvin negyednél a Ferenc körút irányából az autósoknak, de a biciklisáv is megmarad. Valamint – közölte – átalakítják a lámpaprogramot a Nagykörúton az autós közlekedés javítására, ezzel a feltételezések szerint plusz harminc százalékos kapacitást tudnak adni a körúton közlekedőknek