„Támogassa
A lényeg

Jóval kevesebb az új hitelszerződés, mint egy éve, többeknek okoz gondot a törlesztés

19/06/2023 11:19

| Szerző: Klubrádió

Bár a tartósan nem fizető hitelek száma csökkent 2023 első negyedévében, egyre több adósnak jelentett gondot a törlesztés – írta meg a Bank360 a hitelszerződéseket nyilvántartó és a bedőlt hitelekről listát vezető BISZ Zrt. statisztikái alapján.

Az új kölcsönszerződések száma lezuhant, főleg a lakáshitel és a babaváró kölcsön igénybevétele esett nagyot. Előbbinél 56 százalékos, utóbbinál 68 százalékos csökkenést mértek. A Hitelezési Index – amelynek számításánál először figyelembe veszik a rendszerbe került hitelszerződések számát, aztán pedig súlyozzák az összegekkel – az első negyedévben 60 százalékon állt az előző év azonos időszakához képest. Ebben benne vannak a lakossági és vállalati kölcsönök is.

Koronavírus - A gazdaságvédelmi akciótervet népszerűsítő
 
A kormány a járvány alatt hozott gazdasági intézkedéseit népszerűsítő óriásplakát 2020-ban, Pécsett, 
 
Fotó: Sóki Tamás / MTI
 

A hitelezés üteme tehát jelentősen lelassult, a már felvett kölcsöneiket tartósan nem fizetők száma azonban nagyon kedvező képet mutat. A Hitelezési Teljesítési Index, amely azt mutatja meg, hogy 2019-hez képest mennyi új nem teljesítő hitelszerződés került be a Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR), rendkívül alacsony szinten, 45 százalékon áll. Ez azt mutatja, hogy a járvány alatt bevezetett moratórium megszüntetése nem okozott azonnali gondot, bár később még jelentkezhet negatív hatás, hiszen a nem fizető hitelek csak 90 nap után kerülnek fel a feketelistára.

Bár a feketelista alapján nagyon kedvezően alakult az első negyedév, a BISZ Krízis Mutatója a lakossági szerződéseknél extrém magasra, 160 százalékosra ugrott. Ez a mutató azt méri, hogy hány adósnak volt a negyedév alatt fennálló mulasztása, a törlesztési módból adódó fizetési problémája. Ebben szerepet játszhatnak az emelkedő kamatok, a magas infláció, a megélhetési költségek növekedése.