„Köszönjük,
A lényeg

Jogerősen egy év felfüggesztett kapott az egykori fellebbviteli főügyész

17/04/2024 16:44

| Szerző: Klubrádió

A Fenyő-gyilkossággal összefüggő ügyében.

A Fővárosi Törvényszék az elsőfokú bíróság által hivatali visszaélés bűntette miatt egy év – két év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt volt fellebbviteli főügyész büntetését annyiban változtatta meg, hogy a próbaidőt egy évre enyhítette.

Ihász Sándor volt ügyészt azzal vádolták, hogy a Fenyő-ügy egy korábbi nyomozása alatt „egy érintett védelme érdekében” visszatartott olyan iratokat, amelyek bizonyítékul szolgálhattak volna az eljárásban. A vádlott az ügyészség szerint ezzel megszegte a hivatására vonatkozó szabályokat.

A másodfokú eljárás során a törvényszék arra a következésre jutott, hogy a kerületi bíróság az eljárási szabályoknak megfelelő ítéletet hozott – olvasható a Fővárosi Főügyészség közleményében.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) 2018 áprilisában gyanúsította meg Ihász Sándort. A gyanú szerint Ihász 2017 októberében – amikor fellebbviteli főügyész volt – hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát ismerősétől, Gyárfás Tamástól, aki azért fordult a főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle.

A KNYF szerint a főügyésznek fel kellett ismernie, hogy a hanganyag leiratában foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a Fenyő-gyilkosság felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére Ihász Sándor – a vád szerint ügyészi kötelességét megszegve – nem adta át a bizonyítékokat a nyomozóhatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta azokat.

A KNYF 2020 márciusában emelt vádat a tisztségéből időközben felmentett fellebbviteli főügyész ellen hivatali visszaélés miatt. A vádlott az eljárás során végig tagadta bűnösségét.

A bíróság a vádlott terhére nem róható időmúlásra tekintettel mérsékelte a kiszabott szabadságvesztés próbaidejének tartamát kettőről egy évre. Az ítélet jogerős – közölték.

Gyárfás Tamás volt médiavállalkozót és úszószövetségi elnököt, mint bűnsegédet 7 év fegyházra ítélte a Fővárosi Törvényszék Fenyő János meggyilkolása ügyében. Portik Tamást felbujtóként életfogytig tartó fegyházra ítélte a bíróság.