„Klubrádió
Reggeli gyors

Dezső András: Gyárfás Tamásnak az élete tönkrement

9/02/2024 12:11

Gyárfás Tamást hét év fegyházbüntetésre, Portik Tamást életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte Fenyő János médiavállalkozó 26 évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében első fokon a Fővárosi Törvényszék február 8-án. Dezső András újságíró, a HVG munkatársa értékelte a Reggeli gyorsban az ítéletet.

2024. február 09. Reggeli gyors - részlet 24.02.09. Dezső András
13:01
00:00
"Nagyon kétesélyes volt az ítélet. Még az ítélethirdetés előtt is mindenki találgatott" - mondta Dezső András, miután Gyárfás Tamást, a volt médiavállalkozó-sportvezetőt bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében bűnösnek mondták ki . "Ügyvédeket is kérdeztem, volt rendőröket is, nincsen közvetlen bizonyíték, főleg a hangfelvételekre támaszkodott a bíróság, és 50-50 százalék volt, hogy elítélik, nem ítélik. Még az ítélet kihirdetése előtt az újságírókkal is beszélgettem, meg az ügy egyik szakértőjével, és akkor az volt a tipp, hogy lehet, hogy a Portikot elítélik, és Gyárfásra nem lesz elég bizonyíték ahhoz, hogy elítéljék. Gyárfás Tamást is megdöbbentette az ítélete, ahogy fogalmazott, atomcsapás volt neki ez az ítélet. Erre nem lehetett számítani, de igazából arra sem feltétlen, hogy felmentik."

Az ítéletet Dezső így összegezte: "Az elsőfokú ítélet nem azt mondja ki, hogy Gyárfás Tamás megbízta az alvilági körökben mozgó Portik Tamást azzal, hogy ő ölje meg a Fenyőt, hanem Portik Tamásnak volt az ötlete, ezért ő a felbujtó, és azért bűnsegéd Gyárfás Tamás, mert ő ezt így jóváhagyta, vagy beleegyezett, ugye, ez a pszichikai bűnsegéd, hogy támogatta ezzel Portikot. De ugye pénzmozgás sem történt." (Február 1-én még úgy volt, hogy Gyárfást is felbujtóként vádolják.)

Dezső beszélt arról az 512 perces hanganyagról is, amely alapján korábban őrizetbe  vették Gyárfást, és amely bizonyítékul szolgált ellene. Portik hangfelvételei úgy készültek, hogy a "2000-es évek elején felbukkant Gyárfás életében Portik, elkezdett vele beszélgetni, akkor Gyárfás nyilván tartott tőle hiszen pontosan tudta, hogy ez az ember képes megöletni valakit a nyílt utcán, akár fényes nappal is. Portik Tamás volt az, aki próbálta irányítani a beszélgetést, de nyilván azért, hogy a kezében legyen Gyárfás ellen valami, amivel szorongatni tudja. Nem feltétlenül pénzt akart tőle, hanem kapcsolatokat. Kérte például, hogy hozza össze Gyurcsány Ferenccel, ennek Gyárfás nem tett eleget. Tehát Portiknak egy befektetés volt a hangfelvétel az én elméletem szerint, illetve ebbe illeszkedik az elsőfokú ítéleti indoklás is, hogy szívességet tesz. Nyilván az alvilágban az ilyen fajsúlyos alvilági figurák nem tesznek szívességet úgy, hogy nem várnak cserébe semmit."

A bíróságon az utolsó szövegében is beszélt arról Gyárfás Tamás, hogy az életét mennyire tönkretette, és hogy abszolút ártatlannak tartja magát ebben az ügyben. Az ügyészség súlyosbításért fellebbezett, és Gyárfás Tamás pedig felmentését kérte. "Igazából Gyárfás Tamásnak az élete tönkrement, függetlenül az ítélettől" - mondta Dezső.

Az, akit ilyen súlyos bűncselekménnyel egyáltalán megvádolnak, vagy folyik ellene egy eljárás, annak alapvetően teljesen felborul az élete, és megreked a múltban Dezső szerint. Nem tud tervezni a mindennapokban sem. "Tehát folyamatosan erről szól az egész élete. Bár Gyárfás Tamásnak most nem kell börtönbe vonulnia, mert nem tartóztatták le ezzel. Lehet, hogy ő megköszöni ezt a bírónak és ennek örül, de valójában konzerválódik ebben az állapotban, és nem tudjuk, mit hoz a másodfokú ítélet, de folyamatosan erről az ügyről szól az élete. Ez nagyon megviseli az embereket, akármilyen ügyről van szó, lehet az költségvetési csalás, vagy bármi. Ha felmentették volna Gyárfás Tamást, az sem oldotta volna meg ezt a problémát."

Ha Fenyő János életben marad, a 2020-as évek Magyarországán hol lenne vajon? "Fenyő teljesen illegálisan terjesztette a Vico nevű cégén keresztül a videokazettákat, nem fizetett utánuk jogdíjat, tehát gyakorlatilag kalózkazettákkal üzletelt - mondta Dezső. - Fenyőre jellemző volt ez, hogy csinál egy bizniszt, és utánam az özönvíz jelszóval, majd valaki úgyis perel. Ez a zavarosban halászás a vadkapitalista korban, a 90-es években elment, akkor egy csomó ember így felszínen tudott maradni, de azért hosszú távon, ahogy fejlődtek a dolgok, és ahogy egyre professzionálisabbá vált az üzleti világ, akkor ezek a módszerek nem fértek bele, és az ilyen típusú emberek azért elkoptak. Tehát ugyanez a módszer például Gyárfás Tamásra egyáltalán nem volt jellemző."

Egy olyan időszakban történt ez a gyilkosság, 1998-ban, amikor még alakulóban voltak a viszonyok, mindenki kereste a helyét. "Ha megnézzük, azért nagyon sokan az akkori szereplők közül teret vesztettek. Nyilván a médiapiacon is nagyon sok változás következett be, azok, akik akkor ezen a területen meghatározóak voltak, most már nem feltétlenül azok, vagy nem lennének azok. Az is látszik azért, hogy a kettejük közötti küzdelem, üzleti konfliktus, ami ugye, Gyárfás Tamás szerint akkor már rendeződött, amikor Fenyő Jánost megölték, míg a bíró, illetve mások ezt vitatták. Fenyő János médiamogul erősebb vállalkozó volt akkoriban, mint Gyárfás Tamás. Én nem gondolom, hogy ugyanez a nagyvállalkozói réteg még mindig pozícióban lenne, ugye egy új elit alakult ki 2010 óta. Nem vagyok biztos benne, hogy nagyon erős pozícióban lenne még Fenyő, ahogy egyébként Gyárfás pozíciója is teljesen megváltozott benne."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Dezső Andrással
2024.02.09., péntek 8:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert