„Klubrádió
Reggeli gyors

Dezső András: Mindenki sajnálja a Portik fiát

1/02/2024 14:30

| Szerző: Klubrádió

A Portik-Gyárfás-per már ötödik éve tart a vádemeléstől számítva. Több mint négyszáz oldalnyi perbeszédet mondott Gyárfás Tamás védője az elmúlt hónapokban a Fővárosi Törvényszéken, most Portik Tamáson volt a sor, aki csütörtökön fejezte be a védőbeszédet. Egyikük sem ismerte el, hogy bármi közük lett volna Fenyő János meggyilkolásához. Kérdés, hogy azok a bizonyítékok, amelyek Gyárfás ellen szólnak, elegendők lesznek-e, hogy elítéljék első fokon. Dezső András oknyomozó újságíró, a Portik-könyv szerzője évek óta foglalkozik ezzel az üggyel, erről beszélt a Reggeli gyorsban.

2024. február 01. Reggeli gyors - részlet 24.02.01. Dezső András
08:31
00:00

"Hamarosan, talán februárban már lesz elsőfokú ítélet – mondta Dezső András, a hvg.hu újságírója. – Ugye mióta megölték Fenyő János médiavállalkozót, azóta mindenki ezt kérdezgeti, hogy ki ölhette meg, aztán amikor meggyanúsították hosszú évekkel később Gyárfás Tamást, akkor az volt a kérdés, hogy de tényleg a Gyárfás ölette meg? Tehát ez egy ilyen nagyon szimbolikus vita, meg a rendszerváltás utáni évtizedek legfontosabb büntetőügye."

Portik a magyar alvilág egykori meghatározó figurája; tagja volt a kilencvenes évek olajmaffiájának, és azóta több merénylet miatt – például az 1996-os Aranykéz utcai robbantásért és Fenyő János médiatulajdonos 1998-as meggyilkolásáért – is súlyos börtönbüntetésre ítélték felbujtóként. Gyárfás Tamással - volt médiavállalkozó és úszószövetségi elnök - Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásával kapcsolatban folyt nyomozás, a vád szerint Gyárfás Portikot bízta meg a merénylettel, aki aztán a szlovák bérgyilkos Jozef Roháčcsal végeztette ki a médiavállalkozót a nyílt utcán. Dezső András Portik Tamásról írt könyve 2023-ban jelent meg: Nagyfőnök címmel. Portik bűncselekményeit a könyv 1982-től napjainkig követi végig.

Portik Tamás megvádolta Pintér Sándort az utolsó szó jogán:
A Reggeli gyors-os beszélgetés után utoljára szólalt fel a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban Portik Tamás a Fővárosi Törvényszéken február 1-én. Az utolsó szó jogán másfél napon át beszélt videókapcsolás segítségével Póta Péter bíró előtt. Portik az utolsó pillanatban is mást vádolt a felbujtással, szavahihetetlennek állította be a tanúkat, és még Pintér Sándor belügyminiszter neve is szóba került.
Az egykori alvilági vezér az iratokra hivatkozva állította, hogy Vajtó Lajos üzletember küldte őt Gyárfás Tamáshoz, hogy állítson neki csapdát. A diktafonra rögzített hanganyagon olyasminek kellett volna elhangoznia az úszószövetség volt elnökétől, hogy neki köze lehet a Fenyő János elleni merénylethez. A csütörtök reggeli ülésen egy másik tanút, Szemán Józsefet is megvádolta azzal, hogy nem mondhatott igazat a tanúkénti meghallgatásai alatt. Szerdán azt állította, hogy nem küldhette már a férfit 1997-ben Gyárfáshoz, hogy elintézi neki a Fenyő-ügyet, mert akkor erre tudott volna hivatkozni a hangfelvételeknél. 

Kérdés, hogy a Gyárfás ellen szóló bizonyítékok elegendőek lesznek-e. "Vannak olyan hangfelvételek, amelyeket Portik Tamás titokban rögzített, amiken Gyárfás Tamással beszélgetett – mondta Dezső. – Ezek azért nem olyan erős bizonyítékok, mert közvetlenül nem beszélnek arról, hogy »igen, akkor te kérted, hogy öljem meg és én megöltem«. Inkább arra vonatkozó beszélgetések vannak rögzítve, amelyekből erre következtet a vád. Illetve Tasnádi Péter, az ismert alvilági figura vagy egykori alvilági figura is vallomást tett, azt állítva, hogy Gyárfás Tamás korábban őt is megkereste azzal, hogy öljék meg Fenyő Jánost. Tehát ez a két fő bizonyíték, illetve hát nyilván azok a körülmények, hogy Fenyő és Gyárfás nagyon komolyan rivalizált egymással, és szinte háború zajlott kettejük között annak idején."

Prisztás-gyilkosság - Megkezdődött a perújítási tárgyal?
 
Portik Tamás vádlottat kísérik a Fővárosi Törvényszéken 2019. március 11-én. Fotó: Balogh Zoltán
 

Portik Tamás esetében kicsit jobban lehet látni, hiszen aki ezért a gyilkosságért elkövetőként végrehajtóként börtönben ül, már jogerős ítélettel, Jozef Roháč, azért bizonyíthatóan a Portik-féle körnek a végrehajtó bérgyilkosa volt. Ugye nemcsak Fenyő János meggyilkolása fűződik a nevéhez, hanem az 1996-os Aranykéz utcai robbantás és Prisztás József alvilági kapcsolatokkal rendelkező üzletember 1996-os meggyilkolása is, szóval ott van pár olyan ügy, amiben elítélték, illetve olyan is, amivel összefüggésbe hozták.

Mi lesz az ítélet? "Ez a nagy kérdés, nyilván ezt nem fogom tudni most megmondani, hogy mi lesz az ítélet - mondta Dezső. - De az is látszik, hogy Portik Tamás nagyon próbálta húzni az időt, példa nélküli volt az, ahogy folyamatos ügyvédcserékkel akadályozta, hogy minél előbb megszülethessen az elsőfokú ítélet, majd pár napja a legidősebb fia kávéval öntötte le a bírót, ami szintén példa nélküli. Valószínű, hogy hosszabb távú következményekkel járhat ez a kávés ügy, de mindenképpen súlyosabb ügy annál, minthogy itt most egy kávé rálöttyent egy bíróra. A fia beáldozásával is ezt az időhúzó szokást folytatja, amit korábban is már folytatott."

Portik Tamás folyamatosan játszmázik. "2012-ben vették őrizetbe, akkor egy nagyon elegáns, magára igényes férfi volt, és hát úgy is jelent meg a tárgyaláson, zakóban, tiszta tekintettel. Ugye az első tárgyalás a Prisztás meggyilkolásáról szólt abban az ügyben. Aztán pár év múlva úgy nézett ki, mint egy ilyen Hegylakó, amikor megjelent a bíróságon: hosszú hajú, hosszú szakállú, igénytelen, zsíros haj, és mintha megőrült volna. Akkor mindenki azt találgatta, hogy vajon az agyára ment-e a bezártság. Ebbe őrült bele, plusz volt a börtönben állítólag két öngyilkossági kísérlete is, de kiderült, de nem tett magában komolyabb kárt, és abban az időszakban senkit nem fogadott. Még azt a legidősebb fiát sem, akivel az elmúlt időszakban újra szorosabb kapcsolatba került, heti rendszerességgel tartották a kapcsolatot. Most már hirtelen Portik Tamás nem ilyen őrült Hegylakó-szerepet vett fel, hanem ugyanúgy megint elkezdett beszélni a tárgyalásokon, és jöttek a folyamatos ügyvédcserék. Ezek játszmázások, ez teljesen beleillik a személyiségébe, és nyilván ezzel az őrült szereppel, amit egy időben felvett, azt akarta elérni, hogy a pszichiátriára kerüljön, vagy könnyebb helyzetbe kerüljön, mintha egy klasszikus büntetésvégrehajtási intézetben lenne."

"Egyébként az ügyészség szerint is ezzel akarja, akarta elérni a bírócserét, ami nyilván azért kellemetlen, mert ez a legidősebb fiú, Portik Tamás első kapcsolatából - még a '80-as évek végén született a fiatalember - most a harmincas éveiben jár. Ő egy büntetlen előéletű fiú, ezzel viszont sokat kockáztatott, nem igazán értették a környezetében, hogy miért lépte ezt meg. Illetve hát sejtik, hogy miért lépte meg, csak mindenki nagyon sajnálja. Aznap őrizetbe vették. És azért Portik Tamás pályafutását, ha így végignézzük, azért nagyon látszik, hogy bárkivel került szorosabb kapcsolatba, az valamilyen szinten ráfázott. Talán emlékeztek még arra, amikor például 2007-ben egy újságírónőt, Kármán Irént vertek meg az utcán. A mai napig tisztázatlan az ügy, de aztán kiderült, hogy előtte Kármán Irén és Portik Tamás közelebbi viszonyba került egymással. Tehát iszonyatosan hosszan lehetne folytatni a sort. Nyilván legrosszabbul az a fiatalkori barát járt, aki meg is halt még a 90-es években, és ezügyben egyébként szinte elítélték már Portik Tamást első fokon, hogy ő ölette meg az egyik fiatalkori barátját."

Az ügyész júliusban indítványozta, hogy Gyárfást a bíróság mondja ki bűnösnek felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettében és ítélje határozott idejű fegyházbüntetésre. Ez Gyárfásnál 12 évnél hosszabb büntetést jelenthet, mivel a vádhatóság eredetileg 12 évet kínált fel még 2019-ben Gyárfásnak a beismerő vallomásért cserébe, aki azt elutasította. Portikkal kapcsolatban azt kérte akkor az ügyészség, hogy felbujtóként, előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölésben mondja ki bűnösnek a bíróság és ítélje életfogytig tartó szabadságvesztésre.

Reggeli gyors: interjú Dezső Andrással
2024.02.01., csütörtök 7:35
Riporter: Selmeci János