„Klubrádió
A lényeg

Jakab Péter megbánta, hogy nem állt Márki-Zay mögé a választás estéjén

22/08/2022 15:07

| Szerző: Klubrádió

A Jobbikkal már nem, viszont Márki-Zay Péterrel újra összefogna Jakab Péter, aki szombaton indította el új mozgalmát, a Nép Pártjánt.

Jakab Pétert levonta a tanulságot az április 3-i országgyűlés választás eredményéből. Szerinte ott hibázott, hogy elhalasztott kormányzóképességet felmutatni az előválasztási kampányban. "Amikor az indulatot, az emberek dühét kifejeztem, átadtam, akkor fel kellett volna mutatni a kormányzóképességet is, a kommunikációmban a szakpolitikát. Erre pedig már nem volt erőm" - mondta a 24.hu-nak adott interjúban.

Ugyanakkor megbánta, hogy a választási vereség után nem állt Márki-Zay Péter mögé az ellenzék eredményváróján április 3-án. "Az egy érzelmi döntés volt. Fáradt voltam, dühös voltam. Rettenetesen elkeseredett" – idézte fel az estét. Hozzátette, nem volt ez a lépés tőle sem elegáns, sem korrekt. "Ma már odaállnék a színpadra, ha ma kéne döntenem, odamennék mögé. Ez az egyik tanulás az én pályámon, hogy soha ne hozz érzelmi döntést, számolj tízig. Akkor ott viszont nem számoltam" - mondta Jakab.

Az interjúban arra is kitért, hogy szerinte volt pártja, a Jobbik a Fidesz szekerét tolja. "A Mi Hazánk is életképes, de attól még a Fidesz testvérpártja. Én a valódi ellenzékről beszélek. A Jobbikot már nem tartom ide tartozónak" – jelentette ki a párt volt elnöke és frakcióvezetője, aki szerint az ő leváltása "a Fidesszel közösen elvégzett puccs volt."

Akkor kezdett el gyanakodni, amikor az elnökségi ülésen elhangzottakat a kormánypárti médiában olvasta. Mivel korábban nem történt ilyen, Jakab arra gondol, hogy az elnökségbe májusban beválasztott Kvárik Anita lehet a szivárogtató. Ő volt az egyedüli új tag a vezetőségben.

Mint fogalmazott, az utolsó szög a Jobbik koporsójában az volt, amikor Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője azt kérte tőle, hogy maradjon stratégiai csendben, húzódjon hátrébb a következő kampány kezdetéig.

"Én vagyok az első volt jobbikos politikus, aki nem azért hagyja el a közösségét, hogy a Fidesznél kössön ki" – jelentette ki Jakab, aki szerint a Jobbik az, ami a Fidesznél fog kikötni. "Mert vagy ki akarják végezni a Jobbikot, vagy a baráti ellenzék részeként képzelik el, ezért kellett Jakab Pétert likvidálni. De szerintem rosszul járnak. Mondjuk, pénz nincs nálunk. Hit, ember viszont van itt."

Jakab azután sem tétlenkedik, hogy a kilépett a Jobbikból. A Jobbik volt elnöke és frakcióvezetője szombaton jelentette be, hogy elindítja a Nép Pártján Mozgalmat. Amennyiben a mozgalom elég embert vonz, a pártalapítást sem tartja kizártnak.