„Klubrádió

Izrael: a vírus átadását is akadályozza a Pfizer-vakcina

13/01/2021 15:26

| Szerző: Klubrádió

Az izraeli kutatások szerint a Pfizer által készített koronavírus elleni vakcina nemcsak az oltottakat védi meg a fertőzéstől, hanem azt is segít megelőzni, hogy a már beoltott emberek továbbadják a betegséget másoknak. Az oltást követő 13. napon lett érzékelhető a járvány terjedési ütemének markáns, mintegy 30 százalékos csökkenése.

A Pfizer és a BioNTech által fejlesztett oltóanyag az első dózisa után két héttel már harmadával csökkentette a koronavírus terjedését az oltottak teljes korosztályában Izraelben – hivatkozik a Telex az ynet portál közlésére.

Az országban már zajlik a tömeges beoltás és biztató eredményekről számolt be, a legnagyobb izraeli egészségbiztosító pénztár, a Klalit. A biztosító 200 ezer, 60 évesnél idősebb páciens adatainak elemzéséből kimutatta, hogy két héttel az első dózis beadása után harmadával kevesebben voltak az új fertőzöttek között az idősek, és nem csak az oltottak körében csökkent a megbetegedések száma.

vakcina
 
vakcina
 

Az izraeli kutatások azt mutatják, hogy a Pfizer által készített koronavírus elleni vakcina nemcsak az oltottakat védi meg a fertőzéstől, hanem azt is segít megelőzni, hogy a már beoltott emberek továbbadják a betegséget másoknak – írja a portál.

Az azonosított fertőzöttek adataiból az derült ki, hogy az oltás 5-12 napig nem hatott ki az általános fertőzési arányokra a megfigyelt 200 ezer, 60 évesnél idősebb körében, de a 13. napon már enyhén csökkent, és a 14. naptól harmadával csökkent a fertőződések száma az egész korosztályra kivetítve.