„Klubrádió
A lényeg

Ismét Freund Tamást javasolják az MTA elnökének

29/03/2023 15:07

| Szerző: Klubrádió

Az elnöki posztra Freund Tamást, a főtitkári tisztségre Kollár László Pétert, főtitkárhelyettesnek pedig Erdei Annát javasolja ismét a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) jelölőbizottsága – közölte az MTA szerdán.

Társadalomtudományi alelnöknek Lamm Vandát, élettudományi alelnöknek Kosztolányi Györgyöt, természettudományi alelnöknek pedig Hudecz Ferencet javasolja a testület – írja az MTI.

Társadalomtudományi elnökségi tagnak a bizottság Csépe Valériát, Hamza Gábort, valamint Zsoldos Attilát javasolja. Élettudományi elnökségi tagnak Szathmáry Eörsöt, Csákiné Michéli Erikát, természettudományi elnökségi tagnak pedig Józsa Jánost, Kiss L. Lászlót és Stipsicz Andrást javasolják.

Az MTA új vezetőit május 9-én választja meg a közgyűlés három évre.

Az Akadémiáról 2019 augusztusában választották le a kutatóhálózatot, Maróth Miklóst, az MTA korábbi alelnökét nevezték ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkárság Irányító Testülete elnökének. 2020 nyarán tartották az MTA tisztújítását, amelyen az Orbán Viktor közeli ismerősének nevezett Freund Tamás  Széchenyi-díjas magyar neurobiológus győzött. Freund korábban azzal került be a hírekbe, hogy a kormánypárti Mandinernek nyilatkozva meglehetősen elítélően beszélt a társadalomtudósokról

Úgy fogalmazott: „Azok a társadalomtudósok, akik nemcsak híján vannak a külföldi állásajánlatoknak, de a teljesítményük tényleges nemzetközi mércével mérve elégtelen, pusztán a kormánykritika álarca mögé bújva tudnak érvényesülni. Nem ritka, hogy egy-egy gyengén teljesítő társadalomtudós publikációját neves nemzetközi folyóiratok szakmai okokból nem fogadnák be, némi kormánykritikába csomagolva viszont tárt karokkal várják.”