„Klubrádió
A lényeg

Irreális számokat közölt a honvédelmi tárca a köztársasági elnökök katonai repülős útjairól

16/02/2023 18:26

| Szerző: Klubrádió

Nem csak Orbán Viktor és Szijjártó Péter, hanem a köztársasági elnökök (Áder és Novák) katonai repülős útjairól is irreális számokat közölt a honvédelmi tárca az Átlátszó szerint.

2023. február 16. A lényeg / részlet, Erdélyi Katalin (23.02.16.)
01:05
00:00

Erdélyi Katalin, az átlátszó újságírója azt mondta a Klubrádiónak, a 223 útból a Honvédelmi Minisztérium összesen 19 esetben tüntette fel megrendelőként a Köztársasági Elnöki Hivatalt. Ez 2021 eleje és 2022 szeptembere között volt, úgyhogy Áder János korábbi és Novák Katalin jelenlegi köztársasági elnököt is érinti. Az utakra csupán 48,4 millió forintos összköltséget tüntetett fel a HM, de ez biztosan nem a repülések reális ára, hiszen csak 6 útnál számoltak fel üzemanyagköltséget.

Vannak olyan esetek, ahol semmilyen kiadást nem tüntettek fel: az adatszolgáltatás alapján Novák Katalin brazíliai útja például irreális módon nem került semmibe, Áder János pedig alig 125 ezer forintból megjárta Bulgáriát, miközben a svájci útja 17,5 millióba került.

Örülnek, hogy egyáltalán ennyit megkaptak, hiszen ezeknek a repülőknek az útjait harminc évre titkosítja a kormány. Van olyan oldal, ahol lehet követni a repülők mozgását, de a költségeket szisztematikusan titkolják.

(Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi)