„Köszönjük
A lényeg

IDEA Intézet: megállt a Fidesz támogatottságának a csökkenése

17/11/2022 09:50

Az IDEA Intézet legfrissebb reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a Fidesz szeptemberi és októberi zuhanása megállt, és a november elejére még növelni is a támogatottságát. A teljes választókorú népesség 32 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fideszre, ami két százalékponttal magasabb az egy hónappal ezelőtti számokhoz képest (de csak hibahatáron belüli növekedést jelent).

 
 

 

Az IDEA elemzése szerint ezzel szemben az ellenzék egy helyben toporog. "A Fidesz szavazói és a pártoktól távolságot tartók között folyamatos egyensúlyi helyzetre törekvő mozgás zajlik. Amikor nő a kormánypárt választottsága, akkor csökken az ismeretlen preferenciájúak aránya, és fordítva: ha a Fidesztől leszakadnak szavazók, azok rövid távon az utóbbiak táborát növelik" idézi a 24.hu a kutatócéget.

A biztos szavazók között a Fidesz gránit szilárdsággal tartja magát, ebben "az aktív választói rétegben ugyanis már egy hónappal korábban, azaz októberben megállt a domináns párt támogatottságának csökkenése. Akárcsak októberben, novemberben is 1–1 százalékponttal nőtt a Fidesz választottsága, így jelenleg 52 százalékon áll".

A teljes népességen belül az MSZP 1 százalékponttal növekedett, a Jobbik ugyanennyivel csökkent, azonban minden más párt változatlan eredményt tudhat magáénak.

Az IDEA összegzése szerint a Fidesz október végén, november elején elkerülte a számára kedvezőtlen forgatókönyvet, hogy az előző időszakhoz hasonlóan újabb szavazói rétegek csatlakozzanak le róla, sőt – az erőteljes kormányzati kommunikációtól nem függetlenül – stabilizálta támogatottságát, a mag- és a gyűrűszavazói továbbra is erős identitással állnak a kormányzópárt mögött.