„Klubrádió
A lényeg

Idea: A Fidesz-KDNP egy százalékkal vezet a biztos szavazók körében

12/07/2021 09:23

| Szerző: Klubrádió

A kormányzópártok támogatottsága nem változott, de az ellenzéki listára 3 százalékponttal kevesebben szavaznának, mint egy hónappal korábban - a legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók körében.

Az Idea Intézet mérése szerint a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt. Az ellenzék 37, a kormánypárt pedig 36 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest mindkét tömb támogatottsága csökkent, de nem azonos mértékben. Míg a kormányzópártnál elhanyagolható mértékű, 1 százalékpontos apadásról beszélhetünk, addig az ellenzéki lista esetében a csökkenés hibahatár körüli, 3 százalékpont.

Ennek oka, hogy egyrészt mindkét jelentősebb parlamenten kívüli párt (MKKP, Mi Hazánk) szavazótábora növekedett, másrészt emelkedett a bizonytalanok aránya is. Az ellenzéki szavazók egy része tehát elbizonytalanodott, önmagában az tehát, hogy ezek a pártok együtt indulnak a 2022-es választáson, egy előválasztási kampányban nem tud új szavazókat mobilizálni.

(pixabay)
 

Az ellenzéki tábor elbizonytalanodására utal, ha a legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók szavazói rétegét vizsgáljuk – írja az Idea Intézet. „Ott ugyanis megfordult az erősorrend, és mindössze 1 százalékponttal, de a Fidesz–KDNP vezet. Mindez úgy következett be, hogy támogatottsága jottányit sem változott, ugyanakkor az ellenzéki listára 3 százalékponttal kevesebben szavaznának, mint egy hónappal korábban. Nem a Fidesz erősödik tehát, hanem az ellenzéki lista vonzereje csökkent az elmúlt időszakban” – jegyezte meg az intézet.

Mindezek alapján az Idea Intézet arra a következtetésre jutott, hogy „az ellenzéki szövetség győzelméhez elengedhetetlenül fontos az ellenzéktől leolvadásra hajlamos szavazói réteg megtartása, de az is, hogy a parlamenten kívüli kisebb pártok – amelyek egy kiélezett versenyben a mérleg nyelvét jelenthetik –, ne tudjanak leválasztani szavazókat a közös listáról. Ha ugyanis e két feltétel nem teljesül, az erősen koncentrált, tömbösödött, lényegében 100 százalékban mozgósítható Fidesz-tábor előre nem kalkulált nagy győzelmet is szerezhet a 2022-es választásokon” – írja a 24.hu.