„Klubrádió
A lényeg

I. kerület: elismerték, hogy kiugróan megnőtt a lakók száma ott, ahova sok fidelitasos jelentkezett be a választás előtt

16/09/2022 16:43

| Szerző: Klubrádió

Az I. Kerületi Helyi Választási Iroda (HVI) szerint is kiugróan megnőtt az Ostrom utca 16. szám alatt lakó választópolgárok száma, napokkal az időközi választások előtt – írja a 24.hu. Azonban a HVI szerint nincs olyan hivatalosan ismert adat, amely a kifogásban foglalt jogszabálysértést "minden kétséget kizáróan bizonyította".

Az I. kerületben azért írtak ki időközi választást, mert a kerület addigi alpolgármestere, a momentumos Gelencsér Ferenc listáról bejutott a parlamentbe. A választás előtt azonban a 24-hu információi szerint sokan jelentkeztek be egy Ostrom utcai magánklinika címére. A portál úgy tudja, a Fidelitas alelnöke, és ismerősei jelentkeztek át.

A Momentum képviselőjelöltje, Korsós Borbála 60 szavazattal maradt alul a Fidesz jelöltjével szemben, és kifogást nyújtott be az eredmény ellen a helyi választási bizottságnál. Korsós szerint jogsértés történt.

A választási iroda csütörtöki határozatában úgy fogalmazott: „a kifogásban megjelölt címen valóban a választópolgárok száma kiugróan magas növekedést mutatott, azonban a Helyi Választási Bizottságnak (HVB) nem joga és hatásköre a lakcímbejelentések – mint hatósági eljárások – jogszerűségének vizsgálata”.

Hozzátették azt is, hogy sem a HVI-nél, sem a HVB-nál nincs olyan hivatalosan ismert adat, amely a kifogásban foglalt jogszabálysértést „minden kétséget kizáróan bizonyította”.

A kerületi önkormányzatban többségbe kerülhet a Fidesz, annak ellenére, hogy a 2019-es önkormányzati választás után kényelmes, 10-5-ös többsége volt V. Naszályi Márta párbeszédes polgármesternek. Azonban két volt jobbikos elkezdett együtt szavazni a Fidesszel, majd a Gelencsér helyére kiírt választást megnyerte a kormánypárt politikusa, Fazekas Csilla.

(Kiemelt képünk illusztráció az I. kerületből, fotó: MTI)