„Klubrádió
A lényeg

A Fidesz nyerte az I. kerületi időközit, megszűnhet az ellenzék többsége az önkormányzatban

11/09/2022 21:00

| Szerző: Klubrádió

A fideszes Fazekas Csilla a szavazatok több mint 50 százalékát szerezve megnyerte az időközi önkormányzati képviselői választást a budavári körzetben. Ezzel teljesen elolvadt az a fölény, amellyel az ellenzéki frakció rendelkezett az önkormányzatban a 2019-es önkormányzati választás óta.

Egyelőre még nincs hivatalos eredmény, de a képviselőjelöltek Facebook-posztjai alapján eldőlt az időközi önkormányzati választás Budapest I. kerületében. A fideszes jelölt nyert, ezzel az ellenzék elveszítheti többségét az önkormányzatban.

A párbeszédes V. Naszályi Márta 2019-ben úgy lett polgáremser, hogy stabil, 10-5 arányú többsége volt a testületben. Ez nagy szónak számított az egyébként hagyományosan fideszes, korábban Nagy Gábor Tamás vezette kerületben. Ugyanis korábban itt sosem nyert baloldali jelölt.

Aztán 2020 februárjában két jobbikos képviselő kilépett a pártjából és az ellenzéki frakciónak is hátat fordítva a Fidesszel kezdett szavazni. Most azért kellett időközi választást tartani, mert a korábbi alpolgármester, a Momentum-elnök Gelencsér Ferenc beült a parlamentbe.

Gelencsér megüresedett helyéért indult korábbi asszisztense, Korsós Borbála, illetve a Fidesz jelöltje, Fazekas Csilla, Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő munkatársa. Indult egy harmadik független jelölt, Horváth Gergely is, de a választás az ellenzéki és a fideszes jelölt között dőlt el.

Fazekas Csilla annyit írt Facebook-oldalán, hogy több mint 50 százalékot szerzett, Korsós Borbála pedig elismerte vereségét és gratulált ellenfelének. 

Ezzel elméletben megnyílt az út a Fidesz előtt, hogy többséget alakítsanak ki a budavári képviselő-testületben, ha sikerül megnyerniük maguknak a Jobbikból kiugrott két képviselőt, Zsitnyák Jánost és Varga Dánielt.