„Klubrádió

Hússzor repült Szijjártó a rendőrség kontójára

9/11/2020 10:33

| Szerző: Klubrádió

Az ORFK szerint Szijjártó Péter külügyminiszterként ideiglenes, vagy állandó védelem alá tartozó személy, ezért van lehetőség szállítására költségtérítés nélkül szolgálati helikoptert kijelölni.

2015 óta 29-szer repültek kormánytagok rendőrségi szolgálati helikopterrel, túlnyomórészt a külügyminiszter. A számlát a rendőrség fizette, az összegét nem árulják el – írja a 24.hu. Legtöbbször Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vett igénybe egy-egy rendőrség helikoptert, ő hússzor repült.

A külügyminiszter mellett a Pintér Sándor belügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök is repült így. A rendőrség indoklása szerint szolgálati helikoptert a rendőrség irányításáért felelős belügyminiszter, valamint állandó vagy ideiglenes védelemben részesülő személyek vették igénybe. Ez utóbbi besorolás alá tartozik a külügyminiszter is. Az ORFK szerint a védelem alá tartozó személyek szállítása jogszabályban előírt feladatnak minősül, ezért költségtérítés nélkül biztosítható erre a feladatra rendőrségi szolgálati helikopter.

 
Fotó: Borsos Mátyás / Facebook
 

 

Azt viszont nem közölte az ORFK, hogy mennyibe kerültek ezek az utak, noha erre adatigénylést nyújtott be korábban a portál. Arra hivatkozott a kapitányság, hogy a repülési költségek több különböző tényezőtől függnek, és ezekről nincs pontos kimutatásuk.

A külügyminiszter helikopterezése azután került reflektorfénybe, hogy Hadházy Ákos írásbeli kérdést tett fel a belügyminiszternek, mivel birtokába kerültek fotók arról, hogy a rendőrség egyik helikoptere egy szekszárdi borászatnál szállt le. Szijjártó Péter ezt később azzal magyarázta, hogy munkaebéden vett részt – írja a portál.

Azonban a Hadházy adatigénylésére adott válaszból kiderült az is, hogy Szijjártó kétszer Dunakeszire is repült helikopterrel, ahol az otthona van. A miniszter azt mondta, nem hazarepült, hanem programjai voltak Dunakeszin 

A külügyminiszter minden alkalommal hangsúlyozza, hogy csak munkaügyben veszi igénybe a rendőrség R900-as lajstromszámú gépét.