„Klubrádió

Hová tűntek az operatív törzs napi jelentéséből a budapesti halálozási adatok?

30/12/2020 14:53

| Szerző: Klubrádió

A 444 szerint miután Karácsony Gergely főpolgármester arról posztolt, hogy mennyivel jobbak a fővárosi halálozási adatok a vidékieknél, az operatív törzs a napi jelentéséből inkább kihagyta az erre vonatkozó részt. Több mint fél év után nem jelenik meg a kormányzati tájékoztató portálon a mondat, hogy az aktív fertőzöttek és az elhunytak hány százaléka budapesti.

Ahogy a 444 egy tumblr-oldalra hivatkozva írja, december 27-én még ott volt a koronavirus.gov.hu-n, hogy az aktív fertőzöttek, az elhunytak és a gyógyultak hány százaléka budapesti. Ezeket az adatokat május 4-e óta közölték a reggeli jelentésben, előbb Budapestet és Pest megyét összevonva, majd külön csak a fővárosra vonatkozóan. Azonban december 28-ára eltűntek.

A cikkben hangsúlyozzák: a koronavírus-járvány első hullámában Budapesten a lakosságarányosnál jóval több volt a fertőzött, és jóval magasabb volt a fővárosi áldozatok száma is. A Fidesz pedig Karácsony Gergely főpolgármester felelősségét firtatta, például a Pesti úti idősotthon ügyében. Csakhogy – teszik hozzá – a második hullámban ez megváltozott. Az áldozatok száma közelíteni kezdett a lakosságarányoshoz. Az említett december 27-i adatok szerint (amikor utoljára közöltek a kormányzati honlapon a napi jelentésben fővárosi adatokat) az aktív fertőzöttek 19 , az elhunytak 20, a gyógyultak szintén 20 százaléka volt budapesti.

Karácsony Gergely december 28-án reggel 7:40-kor megjelent posztjában írt arról, hogy a budapesti adatok sokkal jobbak az országos átlagnál.

 Az operatív törzs egy órával később, 8:45-kor publikálta szokásos reggeli jelentését, amelyből viszont hét hónap után hiányoztak az említett adatok, és azóta se kerültek vissza – hívja fel a figyelmet a 444 cikke. Felhívták a figyelmet arra is, hogy ha már a napi jelentésekben nem közlik a százalékos adatokat, a koronavirus.gov.hu főoldalán megvannak az adatok, amelyekből kiszámolható, hogy az áldozatok 19,33 százaléka budapesti.

(Kiemelt kép: Pixabay)