„Klubrádió
A lényeg

Hosszú védelmet adhat az mRNS vakcina

29/06/2021 09:58

| Szerző: Klubrádió

A Pfizer-BioNTech és a Moderna által gyártott koronavírus elleni vakcinák tartós immunreakciókat váltanak ki, állapítottákmeg egy új kutatásban, amelyből kiindulva tudósok feltételezik, hogy sem harmadik dózisra, sem évi ismétlésre nincs szükség. Hangsúlyozták azonban, hogy az esetleges új mutációk ez nem biztos, hogy igaz.

Egy új kutatás szerint mindkét mRNS-alapú vakcina erős immunreakciót vált ki, amely akár évekig tartó védelmet is nyújthat a koronavírus ellen – írja a hvg.hu.

Hétfőn ismertetett kutatási eredmények szerint a Pfizer-BioNTech és a Moderna által gyártott koronavírus elleni vakcinák tartós immunreakciókat váltanak ki, így nem kizárt, hogy az ezeket kapó páciensek akár évekig védettek a kórokozó ellen. A Nature tudományos lapban megjelent eredményeket a The New York Times összegezte.

Az mRNS vakcinával oltottak immunválasza olyan erős lehet, hogy sem harmadik dózisra, sem éves ismétlésre nincs szükség.

Koronavírus - Megkezdődött az oltás
Fotó: Balázs Attila / MTI
 

Korábban több szakértő, illetve a Pfizer első embere is arról beszélt, hogy az mRNS-alapú vakcinákból idővel valószínűleg szükség lesz egy harmadik adagra is. A mostani eredmények azonban ellentmondanak ennek. A mutációk azonban lehet, hogy felülírják a megállapítást, de pár hét alatt optimalizálható az mRNS oltás.

A szakértők ugyanakkor hangsúlyozták: ez a jelenség nem mindenkinél egyformán van jelen, és például az időseknek, gyenge immunrendszerűeknek szükségük lehet majd egy harmadik vakcinára, ami felerősíti az immunitást. Azok viszont, akik átestek a betegségen, és később oltást is kaptak rá, még az is lehetséges, hogy egy életen át tartó védettséghez jutottak.