„Klubrádió
A lényeg

Hírhedt börtönbe küldhetik az iráni sportolónőt, aki hidzsáb nélkül versenyzett

18/10/2022 15:00

| Szerző: Klubrádió

Nem sokkal azután, hogy Elnaz Rekabi azzal került be a hírekbe, hogy az ázsiai sportmászó-bajnokságon az iráni nőknek előírt hidzsáb viselése nélkül vett részt vasárnap, a sportoló eltűnt. A 33 éves nőt az IranWire információi szerint abba a hírhedt iráni börtönbe fogják küldeni, ahol szombat este zavargás volt, majd tűz ütött ki.

A brit Telegraph azt írta, hogy a Rekabihoz közeli források hétfő este óta nem tudják elérni őt. A sportoló a többi iráni versenyzővel együtt hétfőn reggel hagyta el a szöuli szállását, a Garden Seoul Hotelt, majd a BBC Persiannak egy meg nem nevezett forrás azt mondta, hogy a 33 éves sportmászó útlevelét és mobiltelefonját elkobozták – ismerteti a hvg.hu.

Az IranWire úgy tudja, hogy a sportolót Irán szöuli nagykövetségére csalták azzal az ígérettel, hogy onnan aztán biztonságban hazatérhet Iránba. Reza Zarei, az Iráni Sportmászó Szövetség vezetője (korábban az Információs Minisztérium tagja) állítólag azt mondta Rekabinak, hogy ha átadja az iratait és a telefonját, akkor anélkül juthat haza gyorsan Iránba, hogy a törvényszegését nyilvánosság elé tárnák.

Azóta az IranWire kiderítette, hogy Elnaz Rekabit a hatóságok a teheráni Imam Khomeini Nemzetközi Repülőtérről abba a hírhedt iráni börtönbe fogják küldeni, ahol szombat este zavargás volt, majd tűz ütött ki. Az iráni főváros Evin börtönében politikai elítélteket és olyan aktivistákat is őriznek, akiket az elmúlt hetek kormányellenes megmozdulásai során tartóztattak le. Irán dél-koreai nagykövetsége „határozottan tagadja a Rekabira vonatkozó hamis álhíreket és dezinformációt”.

Tavaly Rekabi volt az első iráni nő, aki érmet nyert a sportmászó-világbajnokságon. A dél-koreai versenyen a negyedik helyen végzett. Rekabi 2016-ban adott interjút a Euronewsnak, ahol elmondta, hogy a hidzsáb viselése mászás közben fizikai kihívásokat jelent, különösen amikor meleg van, és a testnek hőt kéne leadnia.

Iránban óriási kormányellenes tüntetéssé nőtték ki magukat a Mahsza Amini halála miatti kezdeti demonstrációk. A 22 éves kurd nőt a teheráni erkölcsrendészet vette őrizetbe, amiért kilógott a haja a hidzsáb alól, nem sokkal később pedig a nő gyanús körülmények között kómába esett és meghalt. Az iráni hatóságok szívrohamnak próbálták beállítani az esetet, ám a nő szülei szerint a lányuk egészséges volt, és a halálát a valóságban az okozta, hogy a rendőrök agyonverték.

A nők az elnyomó rezsim elleni tiltakozásból elégetik a hidzsábjukat, és megválnak a hosszú hajuktól is, amely utóbbit a társadalom az egyik legfőbb női attribútumnak tekinti, és amelyet az iráni előírások és az erkölcsrendészet szerint el kell rejteni a világ szeme elől. A norvégiai székhelyű Iráni Emberi Jogok nevű civil szervezet szerint legalább 122 ember halt meg azt követően, hogy a hatóságok lecsaptak az Amini halála miatt indult tüntetésekre.