„Klubrádió
A lényeg

Higgadt posztban égette le a fidelitasosokat a FŐKERT

29/06/2021 08:56

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz ifjúsági szervezetének néhány fiatal és kevésbé fiatal tagja hétfőn azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Facebookon eldicsekedtek vele, hogy tönkretettek egy, a rovarok és a természetvédelem szempontjából fontos ökológiai kezdeményezést, amikor főkaszával elpusztították a főváros egyik vadvirágosnak meghagyott területét. Ezek a vadon hagyott részek rendkívül fontosak az ott megtermő növényeknek, rovaroknak, bogaraknak és a madárvilágnak.

Ilyen vadon hagyott részeket nemcsak Budapesten találni, hanem fideszes városokban is előfordulnak, így például a székesfehérvári polgármester, Cser-Palkovics András is óvatos kritikával illette a fidelitasokokat, amikor a 444.hu-nak hétfőn azt nyilatkozta, hogy "a városlakóktól csak azt kérjük: fogadják el, hogy igenis mindennek lehet egy kis helye a környezetünkben, és nem csak az önös érdekek és énközpontú szemlélet röghöz kötése az egyetlen irány".

Hétfőn este a FŐKERT pedig egy higgadt, de pontosan érthető posztban magyarázta el a tájékozatlanoknak, mi is a céljuk ezeknek a "méhlegelőknek".

Az „önkéntes közterületi parkgondozásról” azt írták, hogy szívesen segítenek megérteni a rovarbarát területünk növényvilágát, és szívesen adnak szakmai tanácsot is.

A Fidelitas tagjai például úgy használtak fűkaszát, hogy nem értenek hozzá. A FŐKERT közleményét értelmezve úgy tűnik, a kormánypártiak hibáztak, hogy kaszálékot hagytak a területen, belevágtak fák törzsébe ezzel kitéve őket a fertőzésveszélynek, műanyag zsákba gyűjtötték a levágott kaszálékotés a hulladékot hagytak a területen.

Bár a kormánypárti "fiatalok" a toklászra fogták, miért estek neki a vadvirágos résznek, de a FŐKERT szerint ezzel a kaszálással éppen az ellenkező hatást érték el, ugyanis a toklász "kimondottan szereti, igényli a bolygatást, így a következő vegetációs időszakban nem kiszorulni fog a területről, hanem újult erővel térhet vissza".

A terület "a tavaszi-őszi madárvonulás fontos útvonala is, a folyó menti zöld sávokban, szigetekben találnak eleséget a vonuló madarak, hogy energiát gyűjtsenek. Most nyáron, a költési időszakban ezek a zöld foltok az itt maradó fészkelőknek adnak helyben terített asztalt, hiszen minél több rovar él egy területen, annál bőségesebb táplálékbázist jelent a madarak számára – így egyrészt kialakulhat egy normál tápláléklánc, másrészt a velünk élő madaraknak a költés és fiókanevelés során megnőtt energiaigényét is ki tudjuk elégíteni, ezzel az új generáció megmaradásának esélyét is megnöveljük" - írták.

Végül arra kértek "bárkit", "aki valóban felelősséget érez a természet iránt, vagy segítené munkánkat", hogy jelentkezzen náluk önkéntesként: "de kérjük szépen: soha ne vágjanak bele szaktudás vagy szakmai egyeztetés nélkül egy közterületen található zöldfelület fenntartásába".