„Klubrádió
A lényeg

Hetente közzé kell tennie az NVI-nek a választókerületi névjegyzékeket

8/12/2021 16:51

| Szerző: Klubrádió

Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő elérte, hogy a Nemzeti Választási Iroda jövő héttől heti bontásban közzétegye a választókerületi és települési szintű névjegyzéki adatokat – írják közös közleményükben. Így láthatják majd, ha egy település lakosságszáma hirtelen megugrik, és le tudják buktatni azokat, akik fiktív lakcímeket hoznak létre csak azért, hogy máshol szavazhassanak – írták.

A képviselők azt írták: "a voksturizmusnak megágyazó törvény" miatt fordultak a Nemzeti Választási Irodához, azt kérve, hogy rendszeresen, egészen a választások napjáig, települési bontásban hozzák nyilvánosságra a névjegyzéki adatokat. 

"Nemrég ugyanis a Fidesz egy salátatörvénybe rejtve legalizálta a voksturizmust, lehetővé téve, hogy bárki fiktív lakcímre jelentkezzen be csak azért, hogy abban a választókerületben adhassa le a szavazatát" – fogalmaztak.

Így láthatják majd, ha egy település lakosságszáma hirtelen megugrik, és le tudják buktatni azokat, akik fiktív lakcímeket hoznak létre csak azért, hogy olyanok is szavazhassanak, akik soha nem is jártak a környéken – olvasható a közleményben.

A szóban forgó törvényt a Parlament november 16-án fogadta el. A javaslat a TASZ és a Political Capital értelmezése szerint megváltoztatja a lakóhely fogalmát: a jövőben nem kell ténylegesen ezen a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít. A szervezetek szerint ezzel jelentősen nőtt a voksturizmus kockázata, ugyanis " az elmúlt évek választásain több alkalommal is szavaztak olyanok, akik csak azért létesítettek – tényleges ott élés nélkül – lakcímet, hogy választójoguk legyen az adott választáson."

Márki-Zay Péter szerint „Nyilvánvaló, hogy szervezett választási csalásra készül a Fidesz”, és az előválasztás győztese az ellenzéki pártok elnökeivel az Alkotmánybírósághoz fordult. Közös közleményük szerint a módosítás azzal a veszéllyel jár, hogy a 2022. évi országgyűlési választáson tömegessé válik az a 2018-ban már megtapasztalt jelenség, miszerint „egy-egy romos ingatlanba tucatszám jelentenek be ténylegesen nem Magyarországon élő magyar állampolgárokat. Másrészt a törvénymódosítás annak is megnyitja az utat, hogy a jövő évi választást megelőzően országon belül a »billegő«, kétesélyes egyéni választókerületekbe jelentkezzenek át Magyarországon élő választópolgárok”.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)