„Klubrádió
A lényeg

Hét helyet előrelépett Magyarország a Riporterek Határok Nélkül listáján. Nem a sajtó helyzete javult

3/05/2022 10:57

| Szerző: Klubrádió

Május 3-án, a sajtószabadság világnapján most huszadik alkalommal publikálta a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Sans Frontières – RSF) nemzetközi újságíró-szervezet a sajtószabadság 2022-es helyzetéről szóló jelentését. A készítők felhívták a figyelmet arra, hogy nem a sajtó helyzetének javulása miatt lépett valamivel előrébb Magyarország. Tavaly júliusban egyébként Orbán Viktor első uniós vezetőként felkerült a Riporterek Határok Nélkül "sajtószabadság ellenségeit” felsoroló listájára.

Az előző évi 92. után most a 85. helyen rangsorolja Magyarországot a 180 országot vizsgáló Riporterek Határok Nélkül (RSF) sajtószabadság-ranglistáján, miközben 8 pontot rontottunk a sajtószabadság feltételeit mutató mérőszámokban. Magyarország továbbra is az úgynevezett "problematikus” államok csoportjába tartozik a szervezet megítélése szerint – írja a HVG.

Forrás: https://www.red-dot.org/project/freedom-of-speech-20384
 

Az RSF közleményében kihangsúlyozták, hogy Magyarország előbbre lépését a listán nagyrészt az magyarázza, hogy:
– a most alkalmazott index összeállításának módszertana a korábbihoz képest jobban figyelembe veszi a sajtó szabadságát az interneten,
– olyan európai országok csúsztak hátrébb a listán mint Görögország és Albánia,
– az uniós intézmények erőfeszítéseket tesznek a sajtószabadság megóvására az olyan országokban mint Magyarország azzal, hogy Európa-szerte reményt adó intézkedéseket hagynak jóvá vagy jelentenek be. Ilyennek nevezték például a kötelezettségszegési eljárás megindítását a Klubrádió elnémításának ügyében.