„Támogassa
A lényeg

Helyreigazítást és bocsánatkérést követel a lombkoronasétányról elhíresült polgármester

4/04/2023 17:39

| Szerző: Klubrádió

Helyreigazítást kért az Átlátszótól a lombkoronasétányról elhíresült nyírmártonfalvai polgármester, Filemon Mihály – írja az ügyről először beszámoló oknyomozó portál.

A Fidesz-KDNP színekben megválasztott polgármester a cikkben szereplő állítások közül többnek az igazságtartalmát is kétségbe vonta, így például jelezte, hogy

  • egy forintot sem kapott még meg a lombkoronasétányra elnyert 64 millió forintos uniós támogatásból,
  • az építmény nem 50, hanem 80 méter hosszú
  • és állítása szerint az uniós pályázati honlapon szereplő közel félmilliárdos erdősítési támogatása sem stimmel.

A lap közölte, hogy mivel a kifogásolt adatokat állami nyilvántartásokból idézték, a polgármestert pedig a cikk megjelenése előtt hiába keresték, nem reagált, ezért nem tartják indokoltnak a helyreigazítást.

Az ügy pikantériáját az adja, hogy a 2018-ban beadott, majd 2021-ben elnyert uniós pályázat keretein belül a polgármester saját erdejében tavaly megépült lombkoronaösvény körüli erdőt még a sétány elkészülte előtt tarra vágták.

Filemon ezt azzal magyarázta hvg.hu-nak még a múlt héten, hogy vágásérett lett az erdő, és a balesetveszély miatt is ki kellett vágni, de "az erdő jogilag továbbra is erdő". A pályázati pénzt a polgármester valóban nem kapta meg, ám ez csak idő kérdése: a pályázat nyertes indulói közül már többen hozzájutottak, legalább részben az uniós támogatáshoz.