„Klubrádió
A lényeg

Helsinki Bizottság: Leminősítették a magyar ombudsmant a külföldi kollégái

24/05/2022 20:29

| Szerző: Klubrádió

Az eddigi „A” kategóriából a „B”-be sorolta át a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetsége a magyar emberi jogi állami intézményt. Ugyanis szerintük Kozma Ákos ombudsman nem megfelelően foglalkozik számos emberi jogi problémával és nem védelmezte a civileket, a sajtószabadságot, valamint a bíróságok függetlenségét.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és hivatala „nem foglalkozik megfelelően számos emberi jogi problémával, beleértve a sérülékeny etnikai kisebbségeket, LMBT+ embereket, menekülőket és bevándorlókat érő jogsértéseket. Nem védelmezte meg a civileket, a sajtószabadságot és a bíróságok függetlenségét. Politikailag érzékeny kérdésekben nem fordult az Alkotmánybírósághoz”. Mindez az ombudsman függetlenségének a hiányát is mutatja a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségének (GANHRI) döntése szerint, amelyről a Magyar Helsinki Bizottság számolt be Facebook-oldalán.

A civil szervezet közleményében az olvasható, hogy ezért az eddigi „A” kategóriából a „B”-be sorolták át a magyar emberi jogi állami intézményt. A leminősítés azt jelenti, hogy a magyar ombudsmannak nincs szavazati joga és nem viselhet tisztséget a Világszövetségben, csak megfigyelőként vehet részt a szövetség találkozóin, és nem vehet részt aktívan az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájában. „(Kozma Ákos) most már formálisan is kikerült a komolyan vehető ombudsmanok tekintélyes klubjából” – írja a Helsinki.

Hozzátették, nem tudják, mennyire bántja őt a leminősítést, mert eddig nem tárta a közvélemény elé még magát a tényt sem. Őket viszont magyar állampolgárként és civil jogvédőként is elszomorítja a hazai ombudsmani intézmény leminősítése. Ám véleményük szerint a világszövetség döntése a siralmas, de valóságos helyzet ismeretén alapul. Az utóbbi években a magyar állam maga értékelte le „a nép ügyvédjét”, szűkítette le a polgárok jogvédelmi lehetőségeit – fogalmaz a Magyar Helsinki Bizottság.

(Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)