„Klubrádió
A lényeg

Hazahozták a helikopter-balesetben elhunyt katonák koporsóit

27/06/2023 17:26

| Szerző: Klubrádió

Leszállt a szolnoki katonai bázison az a gép, amely a helikopter-balesetben elhunyt magyar katonák földi maradványait szállította haza – számolt be a Szoljon.hu.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter rövid sajtótájékoztatójában elmondta, az elhunyt katonákat a magyar kormány, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség saját halottjának tekinti, a gyászolóknak őszinte részvétét fejezte ki. Sajnálatosnak nevezte az eseményeket; a baleset körülményeit még vizsgálják.

Végül felsorolta a három katona – hősi halott – nevét: Radnai Ádám százados, Konrád Dávid főhadnagy és Lőrincz Tamás zászlós.

A Mi-17-es szállítógép 13 órakor ért a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár leszállópályájára. A három, nemzeti színű lobogóval letakart koporsót a szolnoki Légierő Zenekar gyászindulójának hangja mellett a díszegység sorfala között, Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság parancsnoka felvezetésével szállították az erre a szomorú eseményre felravatalozott hangárba. Az elhunyt katonák családtagjai, valamint a felsorakozó helyőrségi állomány előtt Kálinger Roland alezredes, tábori lelkész mondott búcsúbeszédet – írja a lap.

Múlt szerdán zuhant le egy magyar katonai helikopter Horvátország déli részén, a Čikola kanyonban. A magyar fegyveres erők balesetet szenvedett helikoptere, egy Airbus H145-ös gyakorlaton vett részt Horvátországban.