„Klubrádió
A lényeg

Lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban

21/06/2023 13:50

| Szerző: Klubrádió

Cikkünk frissült.

Lezuhant szerdán egy magyar katonai helikopter Horvátország déli részén, a Čikola kanyonban – számolt be a 24.hu a horvát N1 portál alapján.

A magyar fegyveres erők balesetet szenvedett helikoptere gyakorlaton vett részt Horvátországban. Az N1 és a 24Sata is úgy tudja, hogy két holttestet találtak meg, a legénység harmadik tagját még keresik. A hvg.hu a horvát lapok értesülései alapján arról számolt be, hogy a baleset helyszínére tart Mario Banožić védelmi miniszter. A baleset Sibenik városától nem messze történt, egy Pak nevű falu mellett. A kanyonhoz vezető utat lezárták.

A Jutarnij című horvát lap meg nem erősített információi szerint a helikopter egy, a folyóvölgy fölött keresztbe kifeszített sodronykötélnek (úgynevezett zipline) repült neki, és emiatt zuhant le.

A Honvédelmi Minisztérium délutáni közleményében azt írja:

a "Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor az egyik helikopter 3 fővel a fedélzetén, egyelőre tisztázatlan körülmények között, Horvátország középső részén lezuhant."

A közlemény megerősítette, hogy a mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre 2 katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.

A Honvédelmi Minisztérium megkezdte az érintett családok értesítését, a fejleményekről a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség folyamatosan tájékoztat.

A horvát Radio Drniš tett közzé távolabbi fotókat a baleset helyszínéről.

Részvétet nyilvánított Novák Katalin köztársasági elnök és megköszönte Milanović horvát elnök támogatását.

A címlapi fotó illusztráció.