„Klubrádió
A lényeg

Havi négymilliót keresnek a magyar focisták

20/02/2023 08:52

Szép lassan évről évre lépked előre és közelít az európai topbajnokságokhoz a hazai NB1, írja az Mfor.hu, ami azonban nem szakmai elemzésre vállalkozott, hanem a focisták fizetése alapján tette ezt a kijelentést: ugyanis a játékosok fizetése alapján már Európa top 20 bajnokságában szerepelünk.

Neves spanyol szakember irányítja a Dunakeszi futsalcsapatát
 
Illusztráció
 
Dunakeszi, 2012. november 18. Ez nem futball, hanem futsal: Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára (j) és Benkő Szilárd, a Dunakeszi Kinizsi futsalcsapat tagjai edzenek. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás
 

 

Már tavaly is előkelő helyet értek el a magyar labdarúgásban dolgozók, de azóta egy helyet előrelépve, havi tízezer euró, azaz 3,8 milliót kap egy játékos átlagban, hiszen 82 millióról 93 millió euróra emelkedett a bajnokságban szereplő klubok bérekre fordított kiadása, írja a lap. A 93 millió euróból 54,4 millió euró a focisták fizetését fedezte, ez átszámítva 21,4 milliárd forint, csapatonként 1,7 milliárd forint egy szezonra, tehát az NB1-ben játszó focisták havi átlagfizetése 3,8 millió forint volt. Ez pont egymillióval magasabb az egy évvel ezelőttinél

Az elmúlt 12 év, azaz Orbán Viktor kormányzása tette lehetővé a piaci működésből fakadó kockázatok minimalizálását, a drága külföldi játékosok leigazolását. Ebben ugyan az FTC kiemelkedik, de a tendencia általános.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy ez egy átlag, hiszen a 12 csapat költségvetése 1,5 milliárd és 10-12 milliárd forint között mozog, így a kiemelkedő büdzséjű csapatok (FTC, Fehérvár, Puskás Akadémia) húzzák fel az átlagot, hiszen jóval magasabb bérszinttel tudnak játékosokat is igazolni.