„Klubrádió
A lényeg

Hat fővárosi kerület kormánypárti frakcióvezetője fegyelmi eljárást kezdeményez a polgármestere ellen

12/01/2023 19:41

| Szerző: Klubrádió

Hat fővárosi kerület kormánypárti frakcióvezetője kezdeményez fegyelmi eljárást polgármestere ellen, amiért nem egyeztettek a kormánnyal az energiakompenzációról és ezzel szerintük megkárosították kerületüket – ez a hat érintett frakcióvezető videónyilatkozatából derült ki, amelyet a Fidesz juttatott el csütörtökön az MTI-hez.

Nagy István, a IV. kerületi Fidesz frakcióvezetője szerint azok a baloldali kerületi polgármesterek, akik „Gyurcsány Ferenc utasítására” nem mentek el az egyeztetésre Láng Zsolt kormánybiztossal és így a kerületük nem részesül az energiaár-kompenzációból, megkárosítottak 600 ezer kerületi lakost, akit képviselniük kellene. Hozzátette: ezek a polgármesterek megszegték az esküjüket, amelyben azt fogadták meg, hogy kerületük fejlődése érdekében lelkiismeretesen fogják végezni polgármesteri munkájukat. Közölte: a kerületi Fidesz-frakciók ezért a mulasztásért fegyelmi eljárást fognak az érintett polgármesterek ellen kezdeményezni.

Nagy kijelentéseit lényegében megismételte Puskás Péter III. kerületi, Gyurákovics Andrea IX. kerületi, Szabó László XI. kerületi, Lehoczki Ádám XV. kerületi és Lévai István Zoltán XVIII. kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezető is.

Láng Zsolt közép-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos január 3-án jelentette be, hogy 44 milliárd forint kormányzati támogatást kapnak rezsiköltségeikhez a 10 ezer lakos feletti települések és bizonyos fővárosi kerületek. A támogatást az alapvető közszolgáltatások fenntartására adja a kormány.

Ugyanezen a napon Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület vezetője közleményben jelentette be, hogy pert indítanak a DK fővárosi polgármesterei, amiért Orbán Viktor miniszterelnök „politikai bosszúból megtagadta a kerületek rezsitámogatását". Közölte, a fővárosnak szánt 8 milliárd forintos támogatásból nem részesül öt, DK-s polgármester által vezetett kerület, a III., a IV., a XI., a XV. és a XVIII. kerület, valamint Ferencváros sem.