„Klubrádió
A lényeg

Hasznosak, mégsem használhatók az erkélynapelemek

12/08/2022 16:37

| Szerző: Klubrádió

Az áramszolgáltatók nem engedélyezik az erkélyre szerelhető napelemeknek használatát Magyarországon. Aki mégis megteszi, azt figyelmeztetést követően le is kapcsolhatják a közműhálózatról.

A rezsicsökkentés korlátozása óta különösen megnőtt az egyébként is jelentős érdeklődés a pár panelből álló lakossági napelemes minirendszer iránt, amely viszonylag olcsó, egyszerű és csökkenti a villanyszámla összegét - írja a G7.

A portál azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyarországi áramszolgáltatók az általános szerződési feltételeik (ászf) szerint nem engedik meg a használatát. A termék használata az európai országokban általában csak bejelentéshez kötött. Itthon azonban figyelmeztetést követően le is kapcsolhatják a közműhálózatról.

A 444 összefoglalója szerint a termék egyszerű modulokból áll, műszaki boltokban megvásárolható és nem kell a telepítéséhez szakember. A névleges teljesítménye általában legfeljebb 800 watt, ami azt jelenti, hogy ideális körülmények között sem termel sok áramot, ezért tipikusan arra lehet csak jó, hogy „besegítsen” egy háztartás állandó napközbeni fogyasztóinak (hűtő, fagyasztó, villanybojler, légkondi, wifirouter). Az erkélynapelemek konnektorba dughatók, és napsütés esetén egy saját átalakítón keresztül táplálnak áramot a lakás hálózatába.

Az egységes uniós piacon az erkélynapelemet magyar magánszemély is megvásárolhatja külföldi boltokból, akár Németországból is, de a terméket magyar internetes boltban is lehet kapni. Németországban, – ahol az erkélynapelem használata 600 watthoz és egy speciális csatlakozóhoz kötött – egyébként most azért küzdenek, hogy 800 watt legyen a felső határ, és ne legyen szükség speciális csatlakozóra.

Erre kormányzati megoldás itthon nincs. De enyhítettek egy szabályon a társasházak és közös tulajdonú épületrészeknél használt napkollektoroknál/napelemes rendszereknél.

Az energiahatékonyság növelése érdekében kormányrendelet könnyíti meg a társasházak és közös tulajdonú épületrészek tulajdonosainak döntéshozatalát- írták a Fidesz Budapest Facebook-oldalán pénteken.

 

A jövőben a 100 százalék helyett elegendő a 75 százalékos tulajdonosi szavazattöbbség a napkollektorok, napelemes rendszerek telepítéséhez a közös tulajdonban álló épületrészek esetében.