„Klubrádió

Harminc képviselő záratná ki a Néppártból Deutsch Tamást

2/12/2020 15:27

| Szerző: Klubrádió

Bár a Magyar Nemzetnek Deutsch Tamás rossz viccnek nevezte az indítványt, amiben kizárását kérik néppárti politikusok, de délre a frakció harminc tagja aláírta és eljuttatta a levelet Manfred Weber frakcióvezetőnek és Simon Busutíl frakció főtitkárnak. A kezdeményezők azt szeretnék, ha már a jövő héten megejtenék a szavazást.

Szerda délben megkapta azt a levelet Manfred Weber frakcióvezető és Simon Busutíl frakció főtitkár, amelyben az Európai Néppárt 30 tagja kezdeményezi Deutsch Tamás kizárását a politikai csoportból, írja a Népszava.

A fideszes EP-képviselő kizárását kezdeményezők között dán, finn, lengyel, luxemburgi, német, osztrák és szlovák képviselők is vannak. Az aláírók szeretnék, ha december 9-én szavaznának a kérdésről.

Azt is megírta a lap, hogy nemzeti delegációt nem zárhatnak ki, de semmi nem zárja ki egyéni frakciótagok eltávolítását, és azt sem írják elő, hány néppárti képviselőnek kell az eljárást indítványoznia a 182 tagú szervezetben. 

Átadták az MTK Esport Arénát az Új Hidegkuti Nándor Stadio
 
 Fotó: MTI/Mohai Balázs
 

 

A fideszes politikus kizárásának kezdeményezői szerint a frakció minden egyes tagját sérti, hogy a jogállam tiszteletben tartásához való ragaszkodásukat a nácizmushoz, illetve a kommunizmushoz hasonlítják. Ez a történelmi tények kirívó és tűrhetetlen eltorzítása és a totalitárius rendszerek áldozatainak megcsúfolása. A nácizmus és a kommunizmus sötét napjainak Európája és a mai Európai Unió között éppen az a különbség, hogy ma jogállam van, a bírák függetlenek, a szólás és a média szabad. Az aláírásgyűjtők sokkolónak és szégyenteljesnek nevezik Deutsch nyilatkozatait, amiben a Gestapo és az ÁVO módszereihez hasonlította a jogállamisági mechanizmust – írja a lap.

Az aláírásgyűjtés hírére Deutsch úgy nyilatkozott: „Ilyen, ha az ember kiáll a szabadságért és a hazájáért. Amennyiben valóban létezik ilyen kizárási kezdeményezés, akkor az viccnek is durva és tökéletesen megmutatja, miért kell minden eszközzel elutasítani a készülő büntetőmechanizmust.”