„Támogassa
A lényeg

Hadházy: Nem hivatkozhatunk arra, hogy nem tehettünk semmit, mert itt voltak az oroszok

24/06/2023 01:02

| Szerző: Klubrádió

A budai Várba, a Dísz térre, a miniszterelnök hivatalának otthont adó Karmelita kolostor közelébe hirdetett demonstrációt péntek délután Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Arról emlékeztek meg, hogy 1991. június 19-én hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katona, Silov altábornagy. Az eseményen néhány tucatnyian vettek részt – írja a Telex.

Hadházy Ákos azt mondta: több mint 40 évig tartott Magyarországon a szocialista diktatúra, amelynek fenntartásában kiemelt szerepe volt a megszálló szovjet hadseregnek. A politikus szerint ha az utókor megkérdezi az előző generációt, hogy hogyan hagyhatták ezt, ők teljes joggal hivatkozhattak arra, hogy itt voltak az oroszok.

„Nekünk most, ebben a demokráciából diktatúra felé menetelő, egyre inkább széteső és lecsúszó országban nincs ilyen mentségünk, nem mondhatjuk a gyerekeinknek és az unokáinknak, hogy nem tehettünk semmit, mert itt voltak az oroszok!” – hangsúlyozta Hadházy. A képviselő szerint csak rajtunk múlott, hogy idáig jutottunk, mindannyian felelősök vagyunk érte, ha eltérő mértékben is.

Az eseményen felszólalt még Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője, Majtényi László jogtudós, korábbi ombudsman, Perlaki-Borsos Noel (EDF) és Ungváry Krisztián történész is.