„Klubrádió
Reggeli gyors

Ha valami kiszagolható, akkor azt a kutyák ki fogják szagolni – a koronavírus-fertőzötteket is

13/07/2021 13:50

| Szerző: Klubrádió

A koronavírus-fertőzöttek kiszagolására kiképzett rendőrkutyák lépnek szolgálatba a nagyszebeni reptéren. A kutyák, amelyeket a temesvári járványkórházban kiszűrt fertőzöttek verítékét felhasználva tanítottak be, kiválóan teljesítettek a teszteken, száz százalékos eredményt produkáltak. 

2021. július 13. Reggeli gyors - részlet 21.07.13. Kubinyi Enikő
07:06
00:00

Ha valami kiszagolható, akkor azt a kutyák ki fogják szagolni, persze ha megtanítják nekik, hogy mit kell keresni – mondta el Kubinyi Enikő biológus, etológus, az ELTE Etológia Tanszék tudományos főmunkatársa a Reggeli gyorsban. 

Kubinyi Enikő / Facebook
 

A vírus – mint sok más megbetegedés – megváltoztatja az emberek testszagát. Hamar kiderült, hogy a covid-betegeknek is jellemző szagmintájuk van, így nem csak laboratóriumi körülmények között, hanem élesben is működik a betegek kiszűrése – mondta az etológus. Már több európai országban, például Németországban, Finnországban, Franciaországban vagy Nagy-Britanniában is tanítottak be kutyákat erre.

A kutyák is elkaphatják a koronavírust, de egyrészt csak enyhe tüneteket produkálhatnak, másrészt nem adják tovább emberre – mondta Kubinyi.

Sok más állatnak – mint például a patkánynak – is nagyon jó a szaglása, de az élettartamukat, a taníthatóságukat és az együttműködő képességüket is összevetve a kutyák ideális munkakutyák, és nagy segítséget jelenthetnek a koronavírusos betegek előszűrésében, például a reptereken, határátkelőkön, tömegrendezvényeken.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Kubinyi Enikővel
2021.07.13., kedd 08:42
Riporter: Para-Kovács Imre