„Köszönjük,
A lényeg

Gyurcsány: Fizessenek a gazdagok, de szó sincs fenyegetésről

22/09/2023 19:17

| Szerző: Klubrádió

„A kormány szellemekkel küzd, hamisságok csatájába visz bennünket, miközben a valóság igazi szorításáról nemcsak hogy nem beszél, hanem mintha még maga is szorítana bennünket. Mi nem kívánunk a szellemekkel viaskodni” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a DK őszi politikai idényét Gyurcsány Ferenc a Teréz körúti Béke Szálloda dísztermében péntek délután a Telex beszámolója szerint.

„A haza nem vigyáz ránk. Az állam, ami állítólag a miénk, az nem a mi államunk” – jelentette ki a DK elnöke, majd azt javasolta a politikai közösségének, hogy a kiváltságosok, a nagyok, a kivételezettek helyett „teremtsük meg az emberek államát, teremtsünk egy olyan hazát, ami vigyáz ránk”. Ez a beszéd egyik fontos üzenete lehetett, a pulpituson is az állt, hogy „A haza vigyáz rád”. Olyan hazára van Gyurcsány szerint szükség, „amely nem basáskodik felettünk, amelyben nem nekünk kell neki megfelelnie”.

„Azok, akik a miniszterelnökkel sustorogva ott a lelátón ücsörögnek, azok valahogyan nem a nem megfizetett tanárok képviselői (…), hanem a leghatalmasabbak.” Gyurcsány úgy sejti, hogy a lelátón nem a fociról beszélgetnek, hanem arról, hogy milyen szabályokat és milyen támogatásokat szeretnének maguknak teremteni.

„Fel kell mondani a csendes belenyugvás éveit. (…) Újraosztjuk a közös jövedelmet, újraosztjuk a közös vagyont, és újraosztjuk a közös döntések befolyásolásai lehetőségét” – jelentette ki Gyurcsány, és arról beszélt: a gazdagoknak felelőssége van a kevésbé tehetősek felé.

„Amikor azt mondom, hogy nincs mese, fizessenek a gazdagok, és vegyék tudomásul, hogy mi pedig vissza fogjuk venni az ország irányításának lehetőségét, jogát és hétköznapi gyakorlatát, akkor szó sincsen fenyegetésről.” A DK elnöke pusztán figyelmeztetésnek szánja, hogy hazafias kötelesség hozzájárulni a haza jólétéhez és üdvéhez, egyszerűen jobban hozzá kell járulnia a hazához, akinek több van. 

„Mi nem tisztelgünk olyan államfő előtt, aki közel 1 millió embert küldött a halálba. Mi nem tisztelgünk olyan államfő előtt, aki a magyarok vélt vagy valós igazságának megtalálását a náci Németországgal szövetségében keresi” – reagált arra Gyurcsány, hogy Lázár János építési és közeledési miniszter Horthy Miklóst méltatta pár hete Kenderesen.

„Attól nem lesz valaki jó konzervatív, hogy a megyei kormányhivatal főnökét mostantól főispánnak hívja, a megyét pedig vármegyére nevezik. Ettől nem konzervatív lesz, hanem bugris” – mondta a DK elnöke.

Erkölcstelen hatalmi gépezet, egy nyikorogva is alig működő ország, egy szétzilált gazdaság és egyre súlyosabb megélhetési válság. Ez „a magát történelmi államférfivá maszkírozni kívánó kormányfő” teljesítménye 13 év után Gyurcsány szerint. „Az Orbán forint gyenge forint, az Orbán árak magas árak. Ezt ők csinálták, nem más. Nincs okunk büszkének lenni” – folytatta Gyurcsány, és azt is mondta: itt van az elmúlt 13 év ámokfutásának ára.