„Klubrádió
A lényeg

Gyurcsány a Pegasus-ügyről: Börtön lesz ebből, fiúk és lányok!

2/08/2021 16:27

| Szerző: Klubrádió

A DK elnöke a Facebookon reagált arra, hogy a Direkt36 hétfői anyaga szerint Csikász Brigitta újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel. Gyurcsány Ferenc azt üzente az illetékeseknek: „börtön lesz ebből fiúk és lányok. Megérdemelten.”

Telefonja bevizsgálása során kiderült, hogy 2019-ben a Pegasus kémszoftverrel megfigyelték Magyarország egyik legtapasztaltabb bűnügyi újságíróját, a korrupciós ügyeket is feltáró Csikász Brigittát, az Átlátszó akkori munkatársát. Az Amnesty International a szakértői arra is találtak bizonyítékot, hogy Csikászt ugyanazok figyelték meg, mint Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, a Direkt 36 újságíróit.

A Direkt36 cikke szerint olyan ügyekről írt, amelyekben többek között Rogán Antallal kapcsolatban álló személyek, valamint Orbán Viktor miniszterelnök fogorvosának érintettsége is előkerült.

Gyurcsány Ferenc szerint csak a magyar állam titkosszolgálata hallgathatta le az újságírót. „És a hírek alapján megtette. Akkor most csendesen megjegyzem: börtön lesz ebből fiúk és lányok. Megérdemelten. Aztán majd meséltek egymásnak a polgári erkölcs felsőbbrendűségéről.”

A 24.hu megjegyzi, azt nem tudni, mi alapján gondolta azt a DK elnöke, hogy ennek az ügynek az apropóján börtönbe lehetne küldeni bárkit is. A magyar jogszabályi háttér épp azt mutatja, hogy olyan puhák a magyar törvények, hogy lényegében bárki lehallgathatót, jogorvoslatot pedig lehetetlen elérni.

(Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán)