„Köszönjük,
A lényeg

Gyógyszerhiány: még sokáig így maradhat

26/01/2023 07:26

 | Szerkesztő: Bohus Péter

Biztosan már észrevette ön is, hogy számos gyógyszert egyszerűen nem lehet megvásárolni a gyógyszertárakban, és ez a helyzet akár hosszú távon is velünk maradhat. Erről Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke beszélt a Qubitnek.

Ennek oka az energiaválság, az ukrán-orosz-háború, és hogy "döcögnek a főként Kínában és Indiában gyártott hatóanyagok ellátási útvonalai, és mivel egyre inkább koncentrálódott a világ gyógyszeripara, ha céggel vagy hatóanyaggal gond van, akkor az dominószerűen söpör végig az egész világon". Nem segít a helyzeten a gyártókra kivetett extraprofitadó.

Hankó ehhez hozzátette, hogy ha a nagy nemzetközi gyártók mérlegelhetnek, melyik piacukat akarják elsődlegesen ellátni, és a magyar piac a kicsik közé tartozik. Az MGYK elnöke szerint további gond, hogy a közfinanszírozott gyógyszerek ára 2007 óta lényegében változatlan, és az inflációt sem követi a rendszer.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) gyógyszerhiányt részletező listáján 1550 hiányzó tétel szerepel, amiből több mint 400 az elmúlt évben került fel rá. Olyanok, mint az ibuprofen vagy paracetamol tartalmú szerek. 

Hankó szerint az is probléma, hogy a háziorvosok gyakran a patikákban nem kapható vényköteles gyógyszereket is felírják a betegeknek.