„Klubrádió
A lényeg

GVH-bírság lélegeztetőgépes cégekre, még a járvány előtti titkos alkuért

30/06/2022 14:03

Összesen 669 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal, amiért négy jelentős piaci szereplő még a közbeszerzési kiírás előtt felosztott egymás között egy állami altató- és lélegeztetőgép tendert.

(Tehát nem a pandémia idején brutális haszonnal dolgozó kereskedőkről van szó. Azzal kapcsolatban hallgassák meg Kunetz Zsombort, aki még februárban beszélt a lélegeztetőgép bizniszről a Klubrádiónak).

2022. február 07. Reggeli gyors - részlet 22.02.07. Kunetz Zsombor
08:33
00:00

A GVH mostani közleménye szerint a Dräger Medical Kft., a GE Hungary Kft. és forgalmazója, az Aladdin Medical Kft., valamint a HOGE Orvosi Műszer Kft. a járvány előtt, 2015-ben megállapodtak egymással a verseny korlátozásáról egy, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által tervezett, 6 milliárd forintos központi eszközbeszerzés kapcsán.

A GVH közleménye szerint a tervezett tenderrel kapcsolatban a cégek – kezdetben külön-külön folytatott – lobbitevékenysége egy idő után jogsértő egyeztetésekbe csapott át.

A vállalatok megállapodtak egymással a beszerzés nagyságrendileg 40-40-20 százalékos arányú felosztásáról, valamint a részletes ajánlati áraikról. A cégek úgy tervezték megvalósítani a megállapodásukat, hogy a felosztással kedvező irányba befolyásolják a közbeszerzési kiírást.

A GVH Versenytanácsa tekintettel volt arra, hogy milyen a vállalatok pénzügyi teljesítőképessége, és hogy közülük többen kis- és középvállalkozásnak minősülnek. A nemzeti versenyhatóság bírságcsökkentő körülményként vette figyelembe, hogy az érintett cégek egyike – a Dräger Medical Kft. – egyezségi eljárás keretében elismerte a jogsértést, lemondott a jogorvoslat lehetőségéről és belső vállalati megfelelőségi program bevezetését vállalta a jövőbeni hasonló esetek elkerülése érdekében.