„Klubrádió
Reggeli gyors

Kunetz: A lélegeztetőkre kiírt közbeszerzéseken látszik, hogy nem értenek hozzá

7/02/2022 09:59

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az EMMI 2021 augusztusában 295 millióért 11 új lélegeztetőgépet  rendelt be. A lélegeztetők beszerzésén nagyon meglátszik az, hogy nincs elég üzemeltetésükre alkalmas szakember – véli Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. Szerinte a túlárazás, a szükségtelenül sok készülék berendelése arra utal, hogy a közbeszerzések kiírói nem értenek az eszközökhöz. 

2022. február 07. Reggeli gyors - részlet 22.02.07. Kunetz Zsombor
08:33
00:00

2020 tavaszán közel 60 millió dollárt – akkori árfolyamon 178 milliárd forintot – fizetett az Orbán-kormány Vinod Sekhar maláj üzletembernek kínai lélegeztetőgépekért. A 6258 darabos szállítmányról viszont már a vásárlás idején tudni lehetett, hogy a gépek egyik típusa nem biztonságos, sőt szélsőséges esetben a betegek életét is veszélyeztetheti. A hírt egy maláj lap, a Malaysianow hírportál oldalán szúrta ki a 24.hu.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, a Röntgen szakblog szerzője a Klubrádiónak azt mondta, a maláj lapok szerint tudni lehetett, hogy ezek a lélegeztetők "nem a legélesebb kések a fiókban".

A járvány kitörése idején érthetően mindenki pánikba esett, hirtelen nagy lett a kereslet a maszkok, a fertőtlenítő szerek iránt és rengeteg más termékből is betáraztak az emberek. Ugyanez volt a helyzet a egészségügyi műszaki eszközök terén is, Kunetz szerint a kapacitások gyorsan kimerültek. Ha pedig a kínálat nem követi a keresletet, az árak emelkednek. Így valamelyest érthető, ha némileg drágábban lehet hozzájutni lélegeztetőkhöz.

Az már nehezebben magyarázható, hogy ez az áremelkedés az angol beszerzés harmincszorosa, vagy a német beszerzés tízszerese. "Mintha egy 500 forintos kenyeret 15 ezer forintért vennénk meg" – tette hozzá.

Nagyobb gond, hogy míg több országban kivonták a forgalomból a kínai Shangrila 510S és az SH300-as modellek egy részét, itthon "egy raktárban porosodnak", a kormány pedig próbálja valahova "elsózni".

Az is érthetetlenm, hogy miért vett a kormány 16 ezer lélegeztetőt, amikor a legrosszabb forgatókönyv is 8500 lélegeztetőre szoruló beteggel számolt. Azt is látni lehetett, hogy szakemberek hiányában ilyen módon nem tudnak ellátni 2 ezernél több embert az intenzív osztályokon.

Azt hozzátette, nem azért hunyt el sok beteg, mert rossz lélegeztetőn voltm, hanem azért, mert nem volt az üzemeltetéshez értő személyzet.

Kunetz idézte az Átlátszó cikkét is amelyből kiderült, hogy az EMMI 2021 augusztusában 295 millióért 11 lélegeztetőgépet  rendelt be. A Dél-Pesti Centrumkórház azt állította, speciális készülékekről van szó. Kunetz szerint a tender kiírásából az jön le, hogy a közbeszerzés kiírói nem értenek hozzá, olyan kapacitásokat várnak el egy géptől, egyszerűen nem léteznek. Mindezek alapján a szakember úgy látja, hogy az "operett törzs" aligha, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig egészen biztosan nem tud megfelelő lélegeztetőket kiválasztani.

Reggeli gyors/interjú Kunetz Zsomborral
2022.02.07., hétfő 7:41
Riporter: Dési János