„Klubrádió

A lélegeztetőgép-biznisz legnagyobb magyar beszerzőjénél 15,4 milliárdos osztalékot fizettek ki

2/06/2021 15:44

| Szerző: Klubrádió

A Fourcardinal Tanácsadó Kft., akivel a Külügyminisztérium a legnagyobb összegű szerződést kötötte a lélegeztetőgép beszerzésekre, milliárdos osztalékot fizetett a tulajdonosainak. Egy év alatt 216-szorosára növelte árbevételét a cég.

A koronavírus-járvány elején a kormány kissé túlbiztosította magát a lélegeztetőgépek beszerzésében. Jelenleg 16 ezer gép áll a raktárakban, aminek havi költsége 90 millió forint. A járvány legkritikusabb időszakában is csak 1600 lélegeztetőgépre volt szükség.

A beszerzésekben 22 cég volt érintett, ezek közül vélhetően a Fourcardinal Tanácsadó Kft. volt a legnagyobb nyertes. 2020-ban az előző évinél 216-szor többet könyveltek el: 229 millió forint után 49,5 milliárd forint folyt be hozzájuk. Ugyanakkor növekedtek a ráfordítások is, mert a korábbi 63,5 millió után most 31,9 milliárd forintot számoltak el. A legnagyobb tétel az eladott áruk beszerzése volt, összesen 31,1 milliárd forint. A profit 513-szor magasabb volt, mint előzőleg.

A cég összesen 1000 invazív lélegeztetőgépet szerzett be, tiszta nyereségük az előző évben 15,9 milliárd forint volt, amiből 15,4 milliárd forintot ki is fizettek osztalékként a tulajdonosoknak. Az összeg döntő része, 13,8 milliárd forint egyetlen magánszemélyhez került – írja az Mfor.hu.

Koronavírus - Betegeket ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórh
 
Koronavírus-gyanús, lélegeztető gépen lévő beteget ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán 2020. április 8-án. MTI/Kovács Tamás
 
 

Az egyik tulajdonos, Nagy Beatrix kapcsolatban áll Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójával, Rahói Zsuzsannával, de a cégben tulajdonló Silk Road Fund Zrt. ügyvezetője is közel áll a kormányhoz – írja a Hvg.hu.

(Forrás: Telex.hu)