„Klubrádió
Reggeli gyors

Ligeti Miklós: Ideje megtudni, hogyan vettünk ilyen drága lélegeztetőket

1/09/2021 08:37

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója szerint a szervezet felkészült arra, hogy a külügyminisztérium nem válaszol a lélegeztetők beszerzésével kapcsolatos kérdésekre.

2021. szeptember 01. Reggeli gyors - részlet 21.09.01. Ligeti Miklós
06:20
00:00

A világméretűvé nőtt koronavírus-járvány okozta pánikhangulat közben vásárolt be a kormány lélegeztetőket. A magyar kormány közel 300 milliárd forint értékben vásárolt 17 ezer lélegeztetőgépet.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a Klubrádiónak elmondta, hogy még a világszintű rémület mellett is feltűnő túlvásárlásról, és túlárazásról van szó. Megjegyezte, nehéz fenntartani a jóhiszeműséget a beszerzés részletei ismeretében. Nem tudni ugyanis, kik és milyen módon választották ki a beszállítókat. A krízis lecsengésével a kormány azt ígérte, hogy eladja a felesleges berendezéseket. Ligeti szerint eddig egy darabot sem sikerült eladni, ezért inkább ajándékként próbálnak megszabadulni tőlük.

Koronavírus - Betegeket ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórh
 
Lélegeztető modern gép Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

Ezt követően kerültek a szervezet birtokába a lélegeztetőket beszállító maláj céggel kötött szerződések, amelyeken szingapúri és hongkongi bankszámlával rendelkező kínai és indiai cégeknek kellett fizetnie a kormánynak 100 millió dollár körüli összeget. Ligeti hangsúlyozta, hogy bár a Külgazdasági és Külügyminisztérium pecsétjével ellátott, aláírt szerződés került a Transparency birtokába, "ezek akár kitalációk is lehetnek". Épp ezért a szervezet azzal kérdéssel fordult a KKM-hez, hogy milyen szempontok alapján választották ki a cégeket, és hogyan ellenőrizték, hogy ezek a cégek az Alaptövényben foglalt átláthatósági követelményeket teljesítik? A minisztérium két alkalommal is 15 napot követő választ ígért, amit először nem tartott be, ezért a szervezet úgy döntött, hogy a törvényben foglalt határidőt követően benyújtja a keresetét.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2021.09.01., szerda 7:33
Riporter: Para-Kovács Imre