„Klubrádió

Gulyás Gergely: 5500 vakcina érkezik a két ünnep közt

22/12/2020 11:08

| Szerző: Klubrádió

A korlátozásokat szenteste kivételével január 14-éig fenntartja a kormány. Gulyás Gergely szerint már túl vagyunk a fertőzés terjedésének csúcspontján, de ez még nem jelenti azt, hogy lazíthatnánk. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is hozzátette, hogy a két ünnep közt megérkezik az első szállítmány Pfizer oltónyag, mintegy 5500 adag, amivel első sorban a szociális és egészségügyi dolgozókat oltják.  

Gulyás Gergely szerint fordulat következett Magyarországon a fertőzés terjedésében, és túlvagyunk a csúcsponton – írja a hvg.hu. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az idei (várhatóan) utolsó kormányinfón elmondta, „Ez remélhetőleg azt jelenti, hogy az elhalálozások száma is követi a fertőzöttek számában bekövetkezett csökkenést” – mondta.

Szerinte a magyar fertőzési adatok Európában is a legjobbak közé tartoznak.

A miniszter szerint trendforduló a vírushelyzetben nem látható, Európában is fenntartják az intézkedéseket, vagy szigorítanak is. A december 24-i felfüggesztésről elmondta, csak egy napra, a szentestére vonatkozik a mentesség, 25-én este 8 órától az eddigi rend szerint ellenőriznek majd. A családi összejöveteleken a 14 éven aluli gyermekek nem számítanak a 10 fős létszámkorlátba.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Gulyás Gergely Fotó:
MTI/Koszticsák Szilárd
 

„A nagy-britanniai helyzetet gyorsan kellett értékelni, tegnap estétől nem szállhatnak le az onnan érkező gépek Magyarországon. Úgy tűnik azonban, hogy a vakcina hatékony a dél-angliában megjelent vírusmutáció ellen.” – mondta el Gulyás.

A kormány továbbra is – szenteste kivételével – január 14-éig fenntartja a korlátozó intézkedéseket. Az elmúlt hetekben a magyar emberek az intézkedések betartásával nagy mértékben hozzájárultak a járvány további csökkenéséhez – tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy legalább 5500 vakcina érkezik a két ünnep között, az átoltásnál előnyt élveznek a szociális dolgozók, egészségügyi dolgozók. A Pfizer/BioNTech készítményekből 27-e után még több szállítmányra számítanak.

2018-as szintre állnak vissza

Az iparűzési adó felezését is kommentálta: 2019-ben szerint majdnem 800 milliárd forinthoz jutottak az önkormányzatok ebből az adóból, de szerinte az elvonás a 2011-es állapothoz képest így is több, mint 50 százalékkal magasabb lesz, és nagyjából a 2018-as szintre állnak vissza az ebből befolyó bevételek.

Elvtelen az ellenzéki összefogás

Az újságírói kérdésekre elvtelenként kommentálta a hétvégén bejelentett ellenzéki összefogást, a közös listán való induláshoz kötődő feddhetetlenségi elvárás az ellenzék részéről pedig egy vicc szerinte.