„Klubrádió
A lényeg

GKI: Semmi esély az Orbán-féle regionális középhatalmi státusz elérésére 

8/02/2023 06:18

| Szerző: Klubrádió

Az eddigi gazdaságpolitika nem volt képes relatív helyzetünk javítására az unión belül – állapítja meg elemzésében a GKI, amely arra kereste a választ: milyen esélyei vannak Magyarországnak arra, hogy elérje az Orbán Viktor által vizionál regionális középhatalmi státuszt. 

Kifejtik: Magyarország az egy főre eső, euróban mért GDP-t tekintve az uniós átlag 49 százalékát tudta elérni 2021-ben, amivel a 23. helyre került a 27 tagállam között, vásárlóerő-paritáson nézve pedig az átlag 75 százalékát érte el, amivel a 21. helyen állt. Ezek a helyezések egyébként mindkét esetben eggyel rosszabbak, mint 2010-ben voltak, amióta mindkét érték 9 százalékpontos emelkedést mutatott.

 
Orbán viktor egy néppárti tanácskozáson. Forrás:
flickr

Megállapítják emellett, hogy Magyarország közepesen fejlett ország, amely nyersanyagokban és energiahordozóban és tőkében is szegény, statisztikai értelemben pedig szinte teljes a foglalkoztatás, vagyis az extenzív növekedés feltételei megszűntek.

A magyar GDP bővülését jelentős mértékben az uniós források biztosították. Magyarország 2010 és 2021 között összesen 14,5 billió uniós forrást kapott (háztartásonként 3,5 millió forintot), ami az adott éves GDP 2,4–5,3 százalékát adta, ráadásul 2011–13 között az EU-támogatás mértéke meg is haladta GDP nominális növekedését – idézte a GKI legfontosabb magállapításait a hvg.hu.