„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Akarja-e ön, hogy Kis-Magyarország legyünk, vagy inkább regionális középhatalom?"

25/01/2023 21:10

| Szerző: Klubrádió

Hunčík Péter szlovákiai magyar pszichiáter, író azon ironizált Orbán Viktor egyik legutóbbi beszédével kapcsolatban, hogy a Fidesznek konzultációt kellene tartania: akarja-e Ön, hogy Kis-Magyarország legyünk, vagy inkább regionális középhatalom, ahogy pár hete szintén a magyar miniszterelnök fogalmazott. Szerinte ha azt akarja a kormány, hogy maradjanak helyben a magyarok (például a Felvidéken, Erdélyben, a Vajdaságban), akkor a nemzetállam koncepciója rossz, hiszen nemzeti alapon a többség azt csinál a kisebbséggel, amit akar.

2023. január 25. Megbeszéljük / részlet, Hunčík Péter (23.01.25.)
13:01
00:00

Hunčík Péter felvidéki pszichiátert, írót (aki korábban Václav Havel csehszlovák köztársasági elnök kisebbségügyi tanácsadója is volt) arról kérdeztük, hogy mit szól ahhoz, amit Orbán Viktor mondott Szatmárcsekén. „A Himnuszt legutóbb öt nappal ezelőtt énekeltem. Álltunk Losoncon, Duray Miklós, halhatatlan barátunk ravatalánál. Magyarok a Kárpát-medence minden szegletéből, leginkább persze a Felvidékről és Kis-Magyarországról.”

Elmondta, ő is ott volt Duray Miklós temetésén Losoncon, a '60-as évek végétől ismerte őt, kapcsolatban voltak. Ugyanakkor adódtak köztük bizonyos nézeteltérések, mert egész más kisebbségi politikát képzeltek el. Ezt azért tartotta fontosnak megjegyezni, mert Orbán Viktor is felhívta a figyelmet arra, hogy a Kárpát-medencéből magyarok voltak ott – csak magyarok –, tehát nem volt jelen egy szlovák politikus sem. Szerinte Duray tevékenysége a '80-as évek második felében, a '90-es években abba az irányba tartott, hogy a magyaroknak egymással és az anyaországgal kell együttműködniük, nem koalíciókat kell kötniük, főleg nem szlovák pártokkal. Szerinte a magyaroknak meg kell válaszolniuk azt a kérdést, hogy az említett politika követendő-e, és úgy látja, az európai unióban, a 21. században ez a fajta izoláció nem jó, inkább ártalmas.

Orbán Viktor az említett beszédében azt is mondta: „...az összehúzódó és kitáguló szív ritmusához igazodó Magyarország most éppen az összehúzódzkodás állapotában van”.

Erre és a Kis-Magyarországra reagálva Hunčík Péter úgy fogalmazott: „ejnye, ezek az anyaországiak megint nem tudják, mit csinálnak”. A Fidesznek itt konzultációt kellene tartania és fel kellene tennie a kérdést: akarja-e Ön, hogy Kis-Magyarország legyünk, vagy inkább regionális középhatalom, ahogy néhány hete Orbán Viktor fogalmazott. Szintén ironizálva hozzátette: a Csonka-Magyarországot nehéz növelni, de a Kis-Magyarországból lehet nagyobb vagy akár egészen nagy Magyarország is.

Hozzátette: jól ismerik a magyar szenvedéstörténetet, hogy bennünket ki akarnak innen ebrudalni; „de ki a franc akar minket kiebrudalni a Kárpát-medencéből?” Senki, ezt jó lenne tisztázni – fogalmazott. Voltak a történelmünkben nagyon fájdalmas és sötét időszakok, mint 1945-47-ben, a kitelepítés idején. Nem akarja felmenteni a cseheket és a szlovákokat, de azt mondta: ezt ne általánosítsuk arra, hogy azóta is üldöznek – tette hozzá. Problémák vannak, kisebbségnek mindig vannak bizonyos nehézségei egy multietnikus államban, amely nemzeti alapon szerveződik. De akkor – tette fel a kérdést – miért hirdeti Orbán Viktor, hogy Magyarországnak nemzeti alapon kell szerveződnie, és miért mondja, hogy Szlovákia is nemzeti alapon szerveződjön? Hiszen ezzel tulajdonképpen beleegyezik abba, hogy nemzeti alapon a többség azt csináljon a kisebbséggel, amit akar.

Ez a nagy gond, ezt nem kérdezi meg a magyar ellenzék a kormánytól, hogy mit akarnak a magyar kisebbséggel. Arról is lehetne nemzeti konzultációt tartani, hogy hagyják-e ott Szlovákiát, Erdélyt, a Vajdaságot, vagy sem. De ha azt akarják, hogy helyben maradjanak, akkor viszont „a nemzetállam koncepciója rossz, ártalmas és veszélyes”. Akkor az európai koncepciót kell elfogadni, hiszen a liberális demokráciában benne van a kisebbségek védelme, pontosan megírva, hogy milyen módon működhet együtt az anyaországgal és az adott többséggel a kisebbség, valamint igyekszik minimálisra szorítani a diszkriminatív intézkedéseket és az asszimilációt.

A teljes összeállítást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: 

Megbeszéljük...
2023. január 25., szerda 16:45
Műsorvezető: Bolgár György