„Klubrádió
A lényeg

Eurostat: A magyarok a második legszegényebbek az EU-ban

20/06/2022 17:37

| Szerző: Klubrádió

Közzétette az Eurostat a háztartások fogyasztásáról szóló statisztikáit. Vásárlóerő-paritással számolva – vagyis az országok ár- és bérszínvonala közötti különbségeket is figyelembe véve – az jött ki: a magyarok egy főre jutó fogyasztása az EU-átlag 70 százalékát érte el 2021-ben. Az unióban ennél csak a bolgár adat a rosszabb.

Szlovákiával egy szinten vagyunk, de már Romániától és Szlovéniától is jelentős az elmaradásunk – foglalja össze a hvg.hu. Ausztria pedig – a magyar 70-hez képest – a maga 115 százalékos mutatójával már mint ha egy más világ lenne, az ottaninál az egész EU-ban csak a luxemburgi, a dán, a német és a holland adat jobb.

Ami pedig az egy főre jutó GDP-t illeti, ebben az EU-átlag 76 százalékát jelenti a 2021-es magyar mutató. Ebben nem állunk annyira rosszul, mint a fogyasztási mutatóban, de így is az unió hetedig legalacsonyabbja a mienk.

Itt tekinthetik meg térképen az adatokat; vannak a magyarnál is rosszabb mutatók, mert nem csak EU-tagországokat jelenítenek meg rajta, ott a Balkán is.