„Klubrádió
A lényeg

Gátrobbantás: betört a víz Herszonba, épületeket sodor el

6/06/2023 14:24

| Szerző: Klubrádió

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az éjjel robbanás történt a Nova Kahovka-i víztározónál, amely vízzel látja el a Krím-félszigetet, valamint ez biztosítja a közeli zaporizzsjai atomerőmű vízellátását is, a gát pedig vízerőmű is egyben. A tározóban szokatlanul magas volt a vízszint, az ukránok szerint azért, mert az oroszok szándékosan duzzasztották. A két fél egymást vádolja a robbanásért.

A Nova Kahovka-i Dnyeper-gátnak a robbantás előtti és az utáni állapotát hasonlítják össze. A műholdfelvételeket a Maxar Technologies készítette, akik már korábban is fontos felvételeket osztottak meg a háború eseményeiről.

A környéken végigsöprő víztömeg egész épületeket sodor magával:

A víz először a gátnál található Nova Kahovkát árasztotta el, ez itt a kultúrház előtti tér:

A legfrissebb, nem ellenőrzött ukrán hírek szerint az oroszok folyamatosan lövik a várost a lakosok evakuálása közben, két, a lakosok kimentésében segédkező rendőr állítólag megsérült – írja a 444.hu. Így néz ki Herszon most:

A folyó 500-600 m széles ezen a részen, a jobb partján ukránok  evakuálnak az áradás miatt, a bal parton oroszok azt mondják, nem érinti a lakosságot az áradás. 28 kapuból 11 sérült meg – de ezt szintén orosz hírforrások alapján nyilatkozta Somkuti Bálint a Napi.hu-nak.

A zaporizzsjai erőmű rendelkezik a vízhiány enyhítésére szolgáló tartalék tározókkal, illetve, mivel nem váratlan háborús helyzetről van szó, szükség esetén le is tudják állítani a reaktorokat, ami anyagi károkkal járna ugyan, de katasztrófával semmiképpen nem. 

Az Indexen Bendarzsevszkij Anton Oroszország-szakértő azt írta, az atomerőmű ukrán kormányzati források szerint veszélyben lehet, de a legfrissebb közlemény alapján kritikus helyzetben nincs, mert a hűtőmedencékben 4-5 hétre elegendő víz van”. Arra is kitért, hogy magyar idő szerint 10 óra környékén tetőzhetett az áradás, és ennyi idő alatt lehetetlen volt mindenkit evakuálni.

Aszódi Attila volt államtitkár, a BME Nukleáris Technikai Intézetének oktatója az eseménnyel kapcsolatban blogposztjában ismertette: az atomerőmű a felrobbantott gáttól mintegy 120 kilométerre, északkeleti irányban helyezkedik el, folyásirányban felfelé. Emlékeztetett arra, miután kiáramlik a felrobbantott gát mögül a tárolt víz, le fog csökkenni az atomerőmű folyószelvényében a vízszint, és a Dnyeper folyó vízjárásával sokkal nagyobb vízszintingadozások lépnek majd fel. Ez komplikáltabbá teheti az erőmű hűtését, a negatív hatást két tényező mérsékli: egyrészt a zaporizzsjai atomerőmű tavaly augusztus óta le van állítva, nem üzemel, az eltelt 9 hónapban jelentősen lecsökkent a blokkok hűtési vízigénye. Másrészt az erőmű mellett a Dnyeper folyó víztározójából le van választva mesterséges gátfalakkal egy 47 millió köbméter térfogatú hűtővízmedence, amiben a víztározótól független vízszintet tudnak tartani. Ez a medence hosszabb ideig biztosíthat megfelelő hűtővíz-utánpótlást az erőmű számára. Aszódi szerint nem várható nukleáris veszélyhelyzet a gát felrobbantása miatt a zaporizzsjai atomerőműben.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)