„Klubrádió
A lényeg

A Dnyeper hatalmas területeket áraszthat el

6/06/2023 10:19

| Szerző: Klubrádió

A tározóban szokatlanul magas volt a vízszint, az ukránok szerint azért, mert az oroszok szándékosan duzzasztották a vízszintet. A két fél egymást vádolja a robbanásért.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, robbanás történt a Nova Kahovka-i víztározónál, amely vízzel látja el a Krím félszigetet, valamint ez biztosítja a közeli zaporizzsjai atomerőmű vízellátását is, a gát pedig vízerőmű is egyben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendkívüli ülést tartott a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsban a Nova Kahovka-gát lerombolása miatt. Twitter-posztjában úgy fogalmazott: "Orosz terroristák". 

A herszoni regionális katonai közigazgatás Ukrajna által kinevezett vezetője, Olekszandr Prokudin azt mondta, hogy már elkezdték kiüríteni azokat a településeket, amelyeket érinthet a gátszakadás miatt bekövetkező áradás.

A tározó vízszintje éppen rekordmagas volt, a 17 métert is meghaladta – írja a 444 a Washington Post tudósítása alapján. A tározóban amúgy az év elején még rekordalacsony, 14 méteres vízszintet mértek. A New York Times májusban még arról számolt be, hogy az ukránok szerint az oroszok direkt kevés kapuját tartják csak nyitva a gátnak, hogy megemeljék a vízszintet.

A portál összefoglalójából kiderül, hogy még májusban az Ukrhidroenerho, az ukrán vízerőművéllalat közleményben vádolta az oroszokat azzal, hogy a kahovkai gát lezárásával szándékosan emelték meg a tározó vízszintjét, és árasztottak el így településeket Zaporizzsja megyében. Akkori közleményük szerint a 17 méteres vízszint egy méterrel haladja meg az év ebben a szakaszában normálisat.

Vagyis – vonja le a következtetést a portál – a gátszakadás soha nagyobb fenyegetést nem jelenthetett volna. Az esemény időben egybeesett a harcok intenzitásának felizzásával, amit az orosz nyilvánosságban a régóta várt ukrán támadás nyitányaként értelmeztek. Ennek az ellentámadásnak az egyik, bár nem a legvalószínűbb iránya Herszon is lehetne. Itt eleve nehézséget jelentett volna a folyón átkelés, de az ukrán erők a tavasszal több szigetet is visszafolgaltak a Dnyeper deltájában. A megáradó folyó kisöpörheti innen az ukrán alakulatokat, egyben ellehetetleníthet minden átkelési kísérletet, természetes védvonalat képezve.

A gátszakadás miatt az ukrán hatóságok a folyó jobb partján elkezdték a települések kiürítését. Az oroszok azt igyekeznek hangsúlyozni, hogy a bal oldalt nem fenyegeti veszély, ennek megfelelően nem terveznek védelmi intézkedéseket sem. A két fél egyébként egymást vádolja a gát robbbantásával. A lap megjegyzi, hogy az orosz fennhatóság alá vont területeket jobban fenyegeti az áradás.