„Köszönjük,
A lényeg

Freedom House: Albánia és Szerbia is demokratikusabb Magyarországnál

20/04/2022 09:44

| Szerző: Klubrádió

Míg Moldova, Koszovó és Örményország korábbi autoriter államomok a demokratizálódás útjára léptek, más országok, így Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia mellett Magyarország is demokráciából hibrid-rezsimmé alakult át. Magyarország a médiafüggetlenség területén rontott mutatóján a Freeom House jelentése alapján, és ezzel a demokratikus normák Albániában, Észak-Macedóniában, Montenegróban, sőt még Szerbiában is jobban érvényesülnek mint itthon.

Kihozta legfrissebb demokrácia-jelentését a posztszovjet térség országairól a Freedom House (FH) amerikai központú non-profit civil szervezet, amely a demokrácia és a politikai szabadságjogok helyzetének monitorozásával foglalkozik – szúrta ki a 444.

A szervezet már 2019-ben átsorolta Magyarországot a emokráciák közül a hibrid-rezsimek közé, amely azt jelenti, hogy tartanak az országban ugyan választásokat, de törékenyek a demokratikus intézmények, és a politikai és polgári szabadságjogok nem minden körülmények között érvényesülnek.

2004 óta - amit a Freedom House a demokratikus hanyatlás kezdetéként jelöl meg -, négy ország sodródott át ebbe a szürke zónába: Magyarország, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia.

Ebben az időszakban három, korábban tisztán autoriter rezsim - ha lassan is, de - a demokratizálódás útjára lépett, és csatlakozott a hibrid rezsimekhez: ezek Moldova, Koszovó és most Örményország.

A jelentés megállapítja, hogy a hibrid rezsimek sorát olyan demokráciákban megválasztott vezetők gyarapítják, akik a hatalom tényleges monopolizálása érdekében feladták a liberális demokratikus elvek iránti elkötelezettségüket. A Freeom House egyértelműen ilyen politikusként jelöli meg Orbán Viktort, aki ugyan "engedélyezte a versenyképes választásokat, de a Fidesszel a teljes államapparátust - a civil- és a médiaszektor jelentős részével együtt - az ellenzékkel szemben harc szolgálatba állította. A szavazás következésképpen nem volt szabad, sem tisztességes. Most, hogy Orbán túlélte a választást, kiélheti illiberális és kleptokratikus hajlamait; ugyanez mondható el Aleksandar Vučić szerb elnökről is, aki szintén elsöprő győzelmet aratott az április 3-i választásokon".

A friss jelentés adatai szerint Magyarország egy kategóriában, a médiafüggetlenség területén rontott mutatóján, és 3,68-as összesített mutatóval rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a demokrácia állapota az FH mutatói szerint a demokratikus normák Albániában, Észak-Macedóniában, Montenegróban, sőt még Szerbiában is jobban érvényesülnek mint Magyarországon.