„Klubrádió
A lényeg

Folytatódik a tanárok engedetlensége, hiába nyomasztja őket az Emmi

3/03/2022 12:12

| Szerző: Klubrádió

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán közleményben kértek békét a pedagógus szakszervezetektől: „Nyugalomra, békére, a gyerekek és a szülők érdekeinek figyelembe vételére kérjük a pedagógus szakszervezeteket.” A közlemény szerint azért kell a tanárok sztrájkja alatt is a felügyeletet és az oktatást lehetővé tenni a gyerekeknek, mert a koronavírus-járvány miatt így is sokszor szünetelt a jelenléti tanítás. „Fontos lenne, hogy a gyerekek végre zavartalanul tanulhassanak és a szülők nyugodtan dolgozhassanak”, írta a Telex.

Csakhogy a tanárok nem szórakozásból sztrájkolnak, hanem mert megélhetésre sem elég a fizetésük, ráadásul az adminisztrációs terheik is jelentősen megnőttek, a sztrájkjogot pedig gyakorlatilag elvették tőlük, ezért polgári engedetlenséget tartanak, amit csütörtökön is folytattak egyes iskolák és tanárok. Többek között a budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskolából, a Nőtincsi Általános Iskolából, a Dorogi Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két tanítási Nyelvű Gimnáziumból, a vasszécsenyi Ambrózy-Migazzi István Általános Iskolából csatlakoztak az engedetlenséghez. Budapesten az Újpesti Karinthy Frigyes Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, az Újlaki Általános Iskola több pedagógusa nem vette fel a munkát.

A Nőtincsi Általános Iskolából Kovács Anna egyedül él a polgári engedetlenség lehetőségével. A Telexnek azt mondta, hogy mielőtt a tanári pályát elkezdte, elgondolkodott, hogy vajon felelősségteljes-e ennyi fizetésért váltani. Korábban ugyanis közgazdászként dolgozott, de már évek óta várta, hogy a pedagógusok bére is emelkedni fog. „Jó érzéssel tölt el, hogy ha jó munkát végzek, azt meg is becsülik.”

Pécsen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) csütörtökön fél 5-tőlmeg mozdulást szervez a sztrájkjogot ellehetetlenítő rendelet ellen.