„Klubrádió
A lényeg

Fideszes természetvédelem: elpusztították a madaraknak, rovaroknak meghagyott területet

28/06/2021 07:13

| Szerző: Klubrádió

"Budapest baloldali vezetői a közterület gondozására is alkalmatlanok. A parlagon hagyott területeket elnevezték méhlegelőnek, amiket az emberek felháborodása ellenére nem számolnak fel. Úgy döntöttünk, hogy a magasra nőtt gaz-erdőt közösségileg lekaszáljuk!” - írta vasárnap a Facebookon a Fidesz ifjúsági szervezete, majd közülük néhányan - fotókon pózolva láthatók, kik - elpusztítottak egy vadon hagyott területet, amit a Vadvirágos Budapest program keretében a Fővárosi Önkormányzat és a Főkert kezelt.

A projekt arról szól, hogy „a gyepfelületek intenzív, évenként szokásos 5-7 alkalommal történő teljes lekaszálása helyett a parkokban olyan foltokat jelölünk ki, ahol 1-3 kaszálást megtartva a vadvirágoknak van ideje kifejlődni, virágozni, magot érlelni, terjedni. A vadvirágok és a kevésbé bolygatott zöldfelületek élő- és táplálkozó helyet biztosítanak a rovarvilág számára, melyek egyúttal az énekesmadarak számára jelentenek táplálékot. A magasabbra engedett gyepek több harmatot, vizet kötnek meg, ezáltal pozitívan hatnak a talajvízháztartásra, az ilyen felületek kevésbé száradnak ki aszályos időszakban.”

„Egy igazán szép képet mutató, tarka virágos, diverz élővilágú rét kialakulása lassú, több éves folyamat, ezért a programba bevont területek nem feltétlenül lesznek „látványosak” az idei évben (vagy akár jövőre), hiszen az eddig ott folytatott sorozatos kaszálás hatásait maguk mögött kell hagyják.”

A fidelitasos önkéntesek erről a programról nem vettek tudomást, és a legnagyobb szárazság idején kaszálni kezdtek. Ráadásul fideszes városok hasonló projektje alapján tudhatták volna, hogy miről van szó, ilyen területet alakítottak ki például Székesfehérváron is.

Forrás: 444.hu.