„Klubrádió
A lényeg

Ferencz Orsolya űrbiztos ül be a Parlamentbe Bajkai István helyére

6/06/2023 21:39

| Szerző: Klubrádió

Kiadta Ferencz Orsolyának az áprilisban elhunyt Bajkai István országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden. A 2022-es parlamenti választáson a Fidesz és a KDNP közös listájának 21. helyén mandátumot szerző Bajkai István április 22-én hunyt el.

Ferencz Orsolya nem csak a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa, hanem a VIII. kerületben egyéni képviselő is volt eddig. Az utóbbit fel kell adnia, de a Fidesz nemrég úgy módosította a választási törvényt, hogy már ne kelljen időközit tartani a kerület 11. számú választókerületében.

A listán szerzett mandátum megüresedése esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek akarja kiadni a mandátumot. A közös pártlistát állító jelölőszervezetek az elhunyt képviselő helyére a fideszes pártlista 58. helyén szereplő Ferencz Orsolyát jelentették be a megüresedett mandátum betöltésére. Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi előírásoknak, az NVB 15 igen szavazattal meghozta határozatát, amiben kiadta Ferencz Orsolyának az országgyűlési mandátumot.

(via MTI, kiemelt kép: MTI/Kovács Attila)