„Klubrádió
A lényeg

Feltörhették a KRÉTA rendszerét

7/11/2022 10:54

| Szerző: Klubrádió

Valamennyi diák összes, a KRÉTA-ban kezelt adata kiszivároghatott. Ezen kívül  a cég más adatbázisaihoz és a forráskódokhoz, illetve a fejlesztők belső kommunikációjához is hozzáférhettek.

Néhány héttel ezelőtt adathalász támadás érte a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, azaz a KRÉTA fejlesztőcégét, az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t.

A támadás sikeres volt, így a támadó illetéktelen hozzáférést szerezhetett a közoktatás minden intézményében kötelezően használt adminisztrációs rendszer adataihoz – értesült a Telex a cégtől független forrásból.

A portál információi szerint a diákok adatain kívül, hozzáférhettek a vállalat más adatbázisaihoz, és forrráskódjaihoz, illetve a fejlesztők belső kommunikációjához.

A Telexnek névtelenül az eKRÉTA Zrt.-n belülről is megerősítették, a fejlesztésre rálátó forrásunk szerint valóban történt adathalász támadás: egy projektvezető kattintott egy fertőzött linkre egy átverős emailben, az ő adatait megszerezve férhettek hozzá belső adatbázisokhoz, és gyakorlatilag mindent elértek a cég rendszerein belül.

Az eset a lap információja még szeptemberben történt.