„Klubrádió
A lényeg

Felrakták a napelemeket a szabolcsi iskolákra, nem működnek

5/10/2022 08:10

A kisvárdai tankerületben 2019-ben EU-s pénzből 15 iskolát szereltek fel napelemmel, ebből négyben egyáltalán nem működik a rendszer. Az RTL szerint egy kis betéti társaság nyerte el a napelemek telepítését úgy, hogy előtte nem volt ilyen tapasztalata. A szakszerűséget bizonyítja, hogy a panelek egy részét fal mögé, másokat az északi oldalra telepítették.

 
 

Forrás: RTL.

A tankerülethez tartozó 15 iskola korszerűsítésére összesen 250 millió forintot költöttek el, és ezekkel még a korábbi rezsiárhoz képest is milliókat lehetett volna spórolni az áramszámlán, most még többet.

A kisvárdai tankerület szerint így „hozzávetőlegesen 30 százalék villamosenergiát sikerült megtakarítani”. Az RTL-nek konkrétumokat nem árultak el, ezért rejtett kamerával forgattak: Tuzséron három év alatt még egyszer sem működött a rendszer, a helyiek szerint a napelemek csak dísznek vannak a tetőn.

Tarpán az iskolán a napelemek nem működtek soha, de a tornaterem tetején lévők viszont igen: ugyanakkor, ugyanabból az uniós támogatásból, ugyanaz a cég szerelte fel őket. Igaz, a napelemek jelentős részét itt az északi oldalra tették.

A kisvárdai tankerület szerint azért nem működik itt a napelemes megoldás, mert „a csatlakozási dokumentumok lejártak, ezért az áramszolgáltató nem tudta a rákötést elvégezni”. Szerintük a koronavírus-járvány ezért a felelős, holott az átadás majdnem egy évvel a pandémia előtt megtörtént.